2024. május 3. - Tímea, Irma

Katasztrófáról regélő koponyák

Kétezer év előtti katasztrófa áldozatait fedezték fel Nagy-Britanniában - a fiatal férfiak járvány miatt vagy ütközetben veszíthették életüket, esetleg kivégezték őket.
2009. június 12. péntek 18:50 - HírExtra
A 45 koponyára egy sírgödörben bukkantak Dorset közelében útépítés során. A sírgödör egy másik részén a régészek megtalálták a torzókat és a végtagokat. Az előzetes vizsgálatok szerint az áldozatok többsége fiatal férfi volt, akik körülbelül kétezer éve, a késővaskorban vagy a római kor legelején vesztették életüket - olvasható a The Guardian angol napilap online kiadásában (http://www.guardian.co.uk)

Az ásatást irányító David Score, az Oxford Archaeology brit régészeti szervezet munkatársa szerint a régmúlt korokban az elhunytakat az égtájak felé tájolva vagy magzati testhelyzetben helyezték el a sírban, ám a halottaknak az a fajta elrendezése, amelyet a Dorset melletti sírgödörben tapasztaltak, egészen rendkívülinek számít.

"Jelenleg még nem értjük teljes mértékben, hogy miért ily módon helyezték el az áldozatokat, ám nagyon valószínű, hogy valamilyen katasztrofális eseménynek, háborúnak, betegségnek vagy kivégzésnek lettünk kései szemtanúi" - magyarázta David Score, hozzátéve, hogy az áldozatokat egy olyan helyen temették el, amelynek haláluk előtt már évezredekkel rituális jelentősége volt.

Az épülő sztráda mellett húzódik ugyanis a Ridgeway Path, Európa legősibb útjának nyomvonala, amelyen még az új kőkorszakban közlekedett a brit szigetek lakossága. A 137 kilométeres út a mai Dunstabelt köti össze Swindonnal. A helyszín rituális temetkezési helyként szolgált, ahol évezredeken át helyezték végső nyugalomra az eltávozottakat.

A régészek egyaránt tártak fel az új kőkorszaktól származó sírokat, ahogy római kori temetkezéseket, leleteik között egyaránt szerepelnek cserépedények, csontvázak és kőeszközök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását