2024. május 5. - Györgyi

Fidesz, MSZP, Jobbik és mások nem?

Magyarországról a Fidesz, az MSZP és a Jobbik küldhet képviselőket az Európai Parlamentbe - vetíti előre két közvélemény-kutató cég előzetes mérése, amelyet a Magyar Televízió megbízásából készítettek.
2009. június 7. vasárnap 20:35 - HírExtra
A vasárnapi EP-választás lezárulása utáni percekben nyilvánosságra hozott kutatási adatok a Fidesz és a Jobbik becsült mandátumszerzésében különböznek egymástól.
A Szonda Ipsos választási előrejelzése szerint a Fidesz várhatóan 16, az MSZP 4, míg a Jobbik 2 mandátumot szerez.

A választásokon induló, a becslések szerint egy százalék fölötti eredményt elérő pártok listás szavazati arányai: Fidesz-KDNP 67 százalék, MSZP 19 százalék, Jobbik 8 százalék. Az MDF 3, az SZDSZ 2, az LMP 1 százalékra számíthat - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből. A cég csütörtök és szombat között kétezer ember személyes megkérdezésével végezte a felmérést.

A Századvég-Forsense MTV-ben közzétett mérése ettől annyiban tér el, hogy szerintük a Fidesz 17, az MSZP 4, a Jobbik pedig 1 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A közvélemény-kutató cég az MTI-hez valamivel korábban eljuttatott adatai szerint azonban a Fidesz 16, az MSZP 5, a Jobbik 1 mandátumot szerezhet.

A különbség oka, hogy az első adatsor a május végi viszonyokat tükrözi, míg a második egy összesített eredmény. A Századvég-Forsense május utolsó hetében ezer embert kérdezett meg telefonon, ezen a héten szerdától-péntekig pedig még ötszáz választót - magyarázta a közvélemény-kutató cég munkatársa a távirati irodának.

A Századvég-Forsense azt is vizsgálta, hogy mi alapján döntenek a választók. A legtöbben a pártszimpátiát jelölték meg, szinte ugyanennyien a pártok programjai alapján döntenek.

Mindkét közvélemény-kutató mérte a listavezetők népszerűségét.A Századvég-Forsense felmérésében is Schmitt Pál a legnépszerűbb, őt Göncz Kinga követi, a harmadik Szent-Iványi István, a negyedik Morvai Krisztina, a legnépszerűtlenebb pedig Bokros Lajos.

A Szonda-Ipsos szerint a Fidesz jelöltje, Schmitt Pál a legnépszerűbb 49 ponttal. Az MSZP listavezetője, Göncz Kinga 39, a jobbikos Morvai Krisztina 38, a liberálisoktól Szent-Iványi István 32, Bokros Lajos az MDF részéről 31 pontot kapott.

A Szonda-Ipsos szerint a pártok támogatottsága településtípusonként változik: a legnagyobbtól a legkisebb felé haladva csökken az MSZP és nő a Fidesz népszerűsége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását