2024. április 28. - Valéria

Észak-Korea hallgat

Az észak-koreai hatóságok nem közöltek érdemleges információt arról a csütörtökön valószínűleg lezajlott perről, amelyet két amerikai állampolgárságú újságírónő ellen illegális határátlépés vádja alapján folytattak le.
2009. június 5. péntek 12:15 - HírExtra
A KCNA hivatalos állami hírügynökség csütörtökön mindössze annyit hozott nyilvánosságra, hogy a tárgyalás helyi idő szerint délután kezdődik "a korábban megfogalmazott vádak alapján". Az esti órákban a világtól hermetikusan elzárkózó ország hírközlő szervei azonban nem tettek említést a per kimenetéről. Az amerikai-koreai Euna Leet és a kínai-amerikai Laura Linget, a kaliforniai Current TV munkatársait március közepén tartóztatták le illegális határátlépés és ellenséges tevékenység címén.

A dél-koreai sajtó viszont úgy tudja, hogy az újságírók a Tumen folyó kínai oldaláról készítettek filmfelvételeket az észak-koreai határövezetről, s az északi határőrök a határt átlépve, kínai területen vették őket őrizetbe.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet szerint akár 10 évi kényszermunkára is ítélhetik a két újságírónőt. Korábban felmerült az gondolat, hogy Al Gore volt amerikai alelnök, a Current TV alapítója Észak-Koreába utazik, hogy megpróbálja kieszközölni két munkatársának a szabadon engedését.

Ian Kelly, amerikai külügyi szóvivő csütörtökön közölte, hogy Washington álláspontja szerint el kell érni, hogy a két amerikai állampolgár visszanyerje szabadságát. Az ügy kényes mivolta miatt azonban nem óhajtott részletekbe bocsátkozni arról, hogy amerikai kormányzat mit tehet a két perbe fogott újságírónő érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását