2024. június 17. - Laura, Alida

El fog húzódni a válság?

Csalódást okozott az ipari termelés csökkenésének gyorsulását jelző áprilisi adat az elemzők körében, a szakértők szerint a korábban vártnál tovább tarthat a recesszió, és lassúbb lehet a kilábalás.
2009. június 5. péntek 11:28 - HírExtra
Az ipari termelés 2009 áprilisában korrekciók nélkül 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, márciushoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 5,1 százalékkal csökkent a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A visszaesés jóval nagyobb mértékű volt áprilisban, mint márciusban, és valamennyi szektorban csökkent az ipar teljesítménye - mondta Barta György, a CIB Bank elemzője az MTI-nek.

Hozzátette, hogy az év eleji mély visszaesések után márciusban úgy tűnt, mintha lassulna a termelés csökkenése. Az áprilisi adat viszont megerősíti azt, hogy márciusban a kedvező kép csupán a bázis hatásnak volt tulajdonítható.

A CIB Bank elemzője szerint különösen az autóipar teljesítményének folytatódó gyengülése volt csalódást keltő áprilisban. Az elemzők ugyanis arra számítottak, hogy a főbb export-piacainkon az autóértékesítés ösztönzésére bevezetett roncsprémium intézkedések a magyarországi autóiparra is kedvező hatással lesznek, ez azonban nem így történt.

Barta György szerint az áprilisi adatok azt jelzik, hogy a magyar ipar keresleti kilátásai mind a külpiacokon, mind belföldön továbbra is bizonytalanok, és rövid távon nem várható fellendülés. Az ipar teljesítménye éves összehasonlításban negatív lesz egész évben.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a márciushoz képest gyorsabb csökkenés abból a szempontból jelentett negatív meglepetést, hogy ezek szerint a magyar ipar az első negyedévben még "nem fogott padlót". Ez a jövőre nézve nem túl biztató, és a gazdasági növekedés szempontjából lefelé irányuló kockázatot jelent - jegyezte meg. Véleménye szerint az áprilisi adat azt sugallja, hogy Magyarországon a recesszió hosszabb ideig tarthat, és a kilábalás a vártnál később indulhat meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását