2024. május 16. - Mózes, Botond

480 milliárdot kaptunk az EU-tól

Az Európai Uniótól (EU) a csatlakozásunk óta 480 milliárd forintot kaptunk egészségügyi fejlesztésekre - mondta Székely Tamás szakminiszter pénteken Veszprémben, amikor átadta a régióban nyertes települések polgármestereinek az orvosi rendelők korszerűsítéséről, illetve a kistérségi járóbeteg-szakellátás fejlesztéséről szóló támogatási szerződéseket.
2009. június 5. péntek 16:16 - HírExtra
A települések összesen 2,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós fejlesztési összeget nyertek el az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Ebből az összegből 31 rendelő és járóbeteg-szakellátó központ újulhat meg a közép-dunántúli régióban - közölte a miniszter, megjegyezve: kijelenthetjük, mindenképpen jó, hogy csatlakoztunk az EU-hoz.

Külön kiemelte, hogy a sürgősségi ellátás pályázatán pedig a veszprémi és az ajkai kórház nyert 400-400 millió forint támogatást.

Az állampolgároknak egyformán hozzá kell férniük az egészségügyi ellátáshoz, teljesen függetlenül attól, hogy az országban hol és milyen szociális körülmények között élnek - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: most "nagy lépést tettünk arra, hogy ebben a régióban is javuljon vagy megvalósuljon az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés".

Végül a miniszter azt kívánta - derültséget kiváltva -, hogy amikor majd megújulnak, elkészülnek ezek a rendelők, "utána álljanak üresen, mert annyira egészséges mindenki, hogy nem kell használni".

Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy a 2,5 milliárd forintnyi támogatásból közel 3 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Azért Veszprém megyéből nyertek legtöbben, mert lényegesen több önkormányzat van itt, mint Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Veszprém megyében 14 helyi rendelő felújítására lesz lehetőség, Fejér megyében hatra, Komárom-Esztergom megyében pedig ötre. Emellett mindhárom megyében két-két kistérségi járóbeteg-szakellátó központ is megépülhet ebből a támogatási összegből - mondta a régió fejlesztési tanácsának elnöke. Rámutatott arra is, hogy 2009-ben és 2010-ben ismét lehet pályázni rendelők és kistérségi járóbeteg-szakellátó központok fejlesztésére, létesítésére.

Az elnök közlése szerint a 2,5 milliárd forintos támogatási összegből a helyi rendelők fejlesztésére jutott a régióban 566 millió forint, míg a kistérségi szakellátó központok kialakítására, fejlesztésére pedig 1 milliárd 993 millió forint fordítható.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy ezek a támogatási összegek sok településen nyújtanak olyan egészségügyi ellátásra lehetőséget, amely a családok biztonságát szolgálja.

Székely Tamás az MTI-vel közölte, hogy a regionális onkológiai centrum fejlesztéséről szóló pályázatot július végére kiírják. Az egészségügyi tárca véleménye változatlan: a közép-dunántúli onkológiai központnak a veszprémi kórháznál kell megépülnie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását