2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Legyen a vendégünk 500 liter fröccsre!

Kisfröccs, nagyfröccs, házmester, diákfröccs, maflás, lámpás. Keveset isszuk, pedig a bor és a szóda fúziójából létrejövő fröccs igazi magyar ital. Kultúrája is van. A kultúrájának pedig mostantól kampánya is.
2009. június 4. csütörtök 15:25 - Gedei Szilárd
Már Vörösmarty is itta…
A fröccs története a 19. században kezdődött, a legenda szerint Fáy Ádám fóti pincéjében. Állítólag ide hozta el 1842-ben első szódavizes palackját Jedlik Ányos; jelen volt Vörösmarty Mihály és a kor sok neves alakja. Hogy legenda vagy sem, végül is mindegy, a történet elsősorban Hegedűs Géza esszéjének megjelenése óta terjedt el. A kiváló esztéta szerint Vörösmarty Fóti dalának megszületése is ennek a nagy találkozásnak a következménye, és ez alkalomból adta Vörösmarty a németes spriccer kifejezés helyett a szódás bornak a fröccs nevet.
Fröccskultúra-kampány. Ezt találták ki legújabban a Magyar Bormarketing Kht. a Nemzeti Bormarketing Program keretén belül. Hiszen a fröccs, illetve fröccsök sokasága mindig is a méltán híres magyar borgasztronómia szerves részét képezte, még akkor is, ha mostanában kissé félreértik a fröccskultúra lényegét. Az illetékes "fröccsvédők" ezért határozták el, hogy csak úgy lazán, egy hatvan milliós kampány keretében újrateremtik az egész fröccskultúrát.

Nem is árt elmagyarázni végre, hogy tévedés azt hinni, hogy fröccsöt csak silány minőségű, önmagában fogyasztásra nem alkalmas borból kell készíteni. Mint ahogy azt sem árt megcáfolni, hogy fröccsözni csak a talponállók alkoholista vendégei szoktak…

Fröccsöt jó borból

Ismertebb fröccsfajták
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Lakófröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Krúdy-fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda
Góréfröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz
– A fröccs valódi hungarikum, gasztronómiai kultúránk és irodalmunk szerves részét képezi, s emellett trendi, finom frissítő is – mondta Szabó Borbála, a Magyar Bormarketing Kht. belföldi programigazgatója a fröccskultúra-kampány indulását jelző sajtótájékoztatón.

Sinkó Krisztina borszakértő pedig arról beszélt, hogy tévedés azt hinni, hogy fröccsöt olyan borból készítünk, amelyet különben, szóda nélkül nem innánk meg.

De mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezek a tévhitek végre eloszoljanak a borkedvelő emberek gondolataiban? Például meg kell rendezni 2009. június 20-án a Fröccsünnepet a pesti Városháza Parkban. Melynek keretében – ha minden jól megy – sor kerül egy Guiness rekordkísérletre is: a Deák-tér melletti helyszínen délután fél négykor kerül sor a világ legnagyobb kisfröccsének elkészítésére. Ennek érdekében le is gyártottak már egy külön erre a nemes célra tervezett 500 literes poharat.

Fröccsünnep rekordkísérlettel

Az így elkészült "alkotást" természetesen a Fröccsünnepre kilátogató – remélhetőleg szép számú – közönség kapja majd meg. Ezen kívül természetesen mindenki megtalálja majd az ízlésének megfelelő fröccsöt, és érdekes előadások információkkal is gazdagodhatnak azok a kilátogatók, akik kedvenc italuk történetére, helyes elkészítésére kíváncsiak.

Június 20-án tehát reggel tíztől este tízig a bor & szóda duóé lesz a főszerep annak érdekében, hogy a kultúránkba szó szerint „beleivódott” ital fogyasztását népszerűsítse, illetve hogy a mértékletes, minőségi magyar borfogyasztást próbálják előtérbe helyezni.

Mi már most megjósoljuk a kezdeményezés elsöprő sikerét…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását