2024. május 17. - Paszkál

Kósa: Erős nemzetek vihetik előre Európát

Az erős nemzetek szövetsége viheti előre Európát - jelentette ki Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke csütörtökön Debrecenben.
2009. június 4. csütörtök 20:07 - HírExtra
Trianonra emlékezve a jövőbe is kell nézni, és olyan embereket kell megbízni a képviseletünkkel, akikről bizton tudjuk, hogy "annak idején ha felkoncolták volna őket, akkor sem írták volna alá a trianoni szerződést" - mondta a politikus a Magyar fájdalom szobránál, a trianoni békeszerződés aláírásának 89. évfordulóján tartott megemlékezésen.

Kósa Lajos kifejtette: Európa, az Európai Unió nem akkor lesz nagy és erős, ha olyan tagjai lesznek, akik nem őrzik identitásukat, nem tudják, honnan jöttek, hanem akkor, ha tudja, kikből áll, és tagjainak a tradícióikat sem megtagadniuk, sem elhazudniuk nem kell.

A politikus felidézte Bölcskei Gusztáv református püspöknek május 22-én, a Magyar Református Egyház újraegyesülésének debreceni ünnepén mondott szavait, miszerint "Rájöttünk, egymás nélkül nem kicsik vagyunk, nem nagyok, hanem csonkák. Azért jöttünk, mert nem akarunk csonka családban élni."

Az idei trianoni évforduló szinte napra megegyezik a június 7-ei európai parlamenti (EP) választással, amikor arról döntünk, ki legyen az a 22 magyarországi magyar képviselő, aki bennünket képvisel az unióban - mondta Kósa, majd hozzátette: de tudjuk - éppen Trianon okán -, nem 22-en leszünk a kárpát-medencei magyarsághoz tartozók, még akkor is, ha ez "egyes rossz lelkiismeretű szomszédunknál kiveri a biztosítékot".

"Nekünk igenis vannak testvéreink Magyarországon kívül, nem mi akartuk így, de ezt ne vitassa el tőlünk senki" - fűzte hozzá.

Az EP-választás arról is szól, hogyan lehet az elszigeteltséget, az elszakítottságot meghaladni - magyarázta több százas hallgatóságának a debreceni polgármester, aki szerint ez a szavazás azt is meghatározza, milyen lesz Magyarország súlya az EP-ben, kik fogják a nemzetet képviselni.

Beszédében bírálta az MSZP listavezetőjét, aki "külügyminiszterként kudarcot vallott, akár szurkolókat vertek meg, akár nyelvünket próbálták elvenni".

Trianonra emlékezve a jövőbe is kell nézni, s ezt nem mások ellenében, hanem magunkért tesszük - mondta Kósa Lajos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását