2024. május 5. - Györgyi

Fidesz: Az emberek rosszul járnak az adóemeléssel

A kormány adóemelései és az ebből következő áremelkedések miatt az emberek rosszabbul fognak élni, függetlenül attól, hogy a pénzügyminiszter mit pötyög be egy kalkulátorba - mondta Szijjártó Péter.
2009. június 4. csütörtök 18:17 - HírExtra
Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön mutatta be a tárca honlapján elérhető jövedelemkalkulátort, amelynek számításai szerint mintegy 20 ezer forinttal nőhet jövőre a havi nettó jövedelme egy 240 ezer forintos havi bruttó jövedelemmel rendelkezőnek.

Szijjártó Péter ugyanakkor azt mondta: az emberek helyzete egyre nehezedik a kormány adóemelései miatt, hiszen az áfa és a jövedéki adó növelése következtében emelkednek az árak, így a családoknak egyre kevesebb pénz marad a zsebében, mérsékelni kell a fogyasztásukat, ami a gazdaság visszaeséséhez vezet.

Lehet, hogy Oszkó Péter kalkulátor szerint éli az életét - egy bizonyos vagyoni szint felett ez lehet, hogy szokás - de az emberek jelentős része a való világban él és nem kalkulátorok, hanem az élettapasztalatai alapján ítélkezik - fogalmazott a fideszes politikus.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem hisz a jövedelemkalkulátornak, Szijjártó Péter azt mondta: nem hisz a kormánynak, ha ugyanis az árak jelentősen emelkednek, akkor az emberek rosszabbul fognak élni, "teljesen mindegy, hogy Oszkó Péter mit pötyög be egy kalkulátorba".

Hangsúlyozta: tovább folyik a hazudozás adóügyekben, hiszen az elmúlt hét év tapasztalatai alapján mindenki látja, hogy amikor a szocialisták és a szabad demokraták adócsökkentésről beszélnek, abból mindig, kivétel nélkül adóemelés lesz. Felidézte, hogy éppen pénteken lesz négy éve, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök legőszintébb becsületszavára ígérte meg, hogy kormánya az adócsökkentés kormánya lesz, miközben az elmúlt négy évben a szocialista-szabad demokrata kormányok 13 új adónemet vezettek be.

Szijjártó Péter szerint ugyanakkor ez még csak a kezdet, a "feketeleves még hátravan", hiszen újabb adóemelések, újabb adónemek következnek, jön az ingatlanadó vagy lakásadó, amit nyilvánvalóan mindenkire, minden ingatlanra ki akarnak majd terjeszteni.

A Fidesz elnöki stábjának vezetője Oszkó Péterre utalva megjegyezte: egy olyan ember különösen könnyen beszél adócsökkentésről, adóemelésről és adókalkulátorról, aki különböző adóelkerülési műveletekben volt részes, és egy olyan cég éléről érkezett a kormányba, amelynek tulajdonosa egy offshore vállalat.

"Jó lenne, ha ezek az urak most már befejeznék ezt a tevékenységüket, és átadnák a helyüket olyanoknak, akik valóban adót csökkentenek és nem adókerülési műveletekkel töltötték korábbi életüket" - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta: a Fidesz szerint általános, radikális adócsökkentésre van szükség, mert ez az egyetlen módja, hogy a gazdaságot növekedési pályára állítsák. Felhívta a figyelmet arra, hogy sehol Európában nem emelnek adót, pláne fogyasztási típusú adót, a fogyasztás visszafogása ugyanis a vállalkozások csődjéhez vezet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását