2024. április 20. - Tivadar

EP-választás: Belpolitikai következmények?

A nagyarányú részvételnek és az egybehangzó akaratnak a mandátumok eloszlásán túl más politikai következményei is lehetnek - jelentette ki Áder János szerdán Hódmezővásárhelyen.
2009. június 4. csütörtök 06:49 - HírExtra
"Június 7-e, az európai parlamenti választás az utolsó alkotmányos eszköz az önök kezében, amivel kikényszeríthetik az előrehozott választást" - mondta a Fidesz EP-listájának negyedik helyét elfoglaló politikus egy lakossági fórumon, több száz érdeklődő előtt.

Szavazataikkal azt üzenhetik a szocialistáknak, hogy vissza akarják kapni a döntés lehetőségét, hogy saját kezükbe akarják venni sorsukat, hogy a hét elvesztegetett év után nem akarnak még egy újabbat elpazarolni - biztatta a politikus részvételre a jelenlevőket.

"Egy éve a kormány mást sem sulykol belénk, mint hogy az ország bajaiért csak és kizárólag a nemzetközi válság felelős. Magyarország problémái azonban sokkal korábban kezdődtek" - hangsúlyozta a képviselő filmbejátszásokkal tarkított előadásában.

Az ország nemzeti jövedelemhez mért adóssága az Orbán-kormány idején 52,1 százalékig csökkent, 2002 óta viszont folyamatosan növekszik, majd az utóbbi időszakban brutálisan megugrott. A gazdasági növekedés már 2004-ben megtorpant, 2006-tól pedig szabadesésbe ment át, miközben a visegrádi országok gazdasága jelentősen bővült. A munkanélküliség az Orbán-kormány időszakában folyamatosan csökkent, majd a 2002-es kormányváltást követően növekedésnek indult, egészen a jelenlegi 10 százalékos szintig - fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

A kormány 2003 nyarán még arról döntött, hogy 2008-tól már az euró lesz a hivatalos magyar fizetőeszköz. Rá egy évre Draskovics Tibor pénzügyminiszter már 2010-et jelölte meg az euróbevezetés dátumaként. Most a kormány újabb dátum meghatározásán dolgozik - közölte Áder János.

A politikus szerint hosszú évek kemény munkájára lesz szükség ahhoz, hogy az ország visszajusson a 2003-as állapothoz. A legkorábbi reális időpont az euró magyarországi bevezetésére 2014.

Az MSZP - 2006-hoz hasonlóan - a választás közeledtével újra az adócsökkentés ígéretével kampányol, annak ellenére, hogy a parlament a közelmúltban döntött többek között az áfakulcs emeléséről, 20-ról 25 százalékra - mondta a képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását