2024. május 20. - Bernát, Felícia

A BKV egyetért az egyéves elévüléssel

BKV egyetért Szabó Máté országgyűlési biztos pótdíjazással kapcsolatos megállapításaival, és már léptek az ügyben: a cég minden új pótdíjazásnál az egyéves elévülési időt alkalmazza - közölte csütörtökön a BKV az MTI-vel.
2009. június 4. csütörtök 21:38 - HírExtra
Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerdai közleményében azt írta: megkülönböztető jellegű, és nem felel meg az alkotmányos követelményeknek, hogy a BKV pótdíjköveteléseit ötéves elévülési időn belül érvényesíti, ha valakit a metrón, vagy a HÉV-en bírságolnak meg, ezért kezdeményezi, hogy a pótdíjkövetelések elévülési ideje minden közlekedési eszköz esetén egy év legyen.

Az ombudsman megállapításaira reagálva a BKV azt írta: a cég kiemelt érdeke, hogy a pótdíjügyeket átláthatóan és hatékonyan kezelje, ennek érdekében a közlekedési társaság előterjesztést nyújtott be a Fővárosi Közgyűlés elé, amelyet a grémium elfogadott. Ennek értelmében a gyakorlatban már az egyéves elévülési időt alkalmazza minden újonnan keletkező pótdíjazási ügyben. Kiemelték azt is, hogy az elévülési idő lejárta - akár egy, akár öt évről legyen szó - nem jelenti a követelés megszűnését, vagy annak jogtalanná válását.
Az elévülés nem a követelésre, hanem annak bírósági eljárás során való érvényesíthetőségre vonatkozik - írták.

Közlésük szerint sem a jelenlegi gyakorlat, sem a célzott jogszabály-módosítás nem visszaható hatályú, azaz a korábban keletkezett tartozások behajtásától nem tekint el a BKV. Ennek indoka, hogy a bliccelés jelentős károkat okoz a cégnek.

Sajnálatosnak nevezték ugyanakkor, hogy Szabó Máté nem élt a törvény biztosította jogával, így nem kezdeményezte korábban a módosítást. Üdvözölték ugyanakkor, hogy az országgyűlési biztos is belátta a jogszabály-módosítás szükségességét. Hozzátették: a BKV a közlekedési tárcával is többször egyeztetett már az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását