2019. december 8. - Mária

Díszpolgár lett Bodrogiékból

A XIII. kerület díszpolgárává avatta szerdán Tóth József polgármester Bodrogi Gyula színművészt, rendezőt, Marton László rendezőt, a Vígszínház volt igazgatóját és Spiró György írót, műfordítót és irodalomtörténészt az Angyalföldi Művelődési Központban.
2009. június 3. szerda 16:18 - HírExtra
A XIII. kerület 71 éve lett önálló közigazgatási egység, ebből az alkalomból a kerületben heteken át tartó közművelődési és sportprogram-sorozatot szerveznek. A megemlékezés legrangosabb eseménye a szerda déli díszpolgáravató ünnepség volt.
Először Mácsai Pál szavalta el Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét. A színész-rendező édesapját, Mácsai Istvánt szintén a kerület díszpolgárrá avatták néhány évvel ezelőtt.

Tóth József polgármester az ünnepségen beszélt a kerület terveiről is. Azt vázolta fel sajátos, illusztrált víziójában, hogy milyen is lesz, lehet majd a kerület tíz év múlva, hogy mennyi minden épülhet meg, hány házat varázsolnak újjá, milyen lesz a Duna-part vagy a Pozsonyi út környéke. Ezután Bodrogi Gyula, Marton László és Spiró György életútját és a kerülethez kapcsolódó munkásságát méltatta röviden, majd az újdonsült díszpolgárok átvették a kitüntetéseket.

Az ünnepségen megjelent több régebben díszpolgárrá avatott híresség - köztük Gálvölgyi János színművész és Horváth Ádám rendező - és számos, munkájával ide kötődő művész, mint Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója.

Oly sok magas rangú szakmai és állami kitüntetés után milyen érzés átvenni egy díszpolgári címet? Marton László az MTI munkatársának kérdésére elmondta, hogy évtizedek óta kötődik - már csak "munkahelyén", a Vígszínházon keresztül is - Budapest eme részéhez. Azért tartja nagy megtiszteltetésnek a díszpolgári címet, mert a kerület lakóinak és képviselőiknek javaslatára kapta meg. Ugyancsak ezen a napon hatan vehették át a Budapest Főváros XIII. kerületért díjat.

A kerületi ünnepségek a következő napokban folytatódnak: a helyi bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, ruszin, szerb és szlovák kisebbségi önkormányzatok a Babér utcai templom előtti téren június 8-án rendezik meg a Nemzetiségek Fesztiválját. A programsorozat záró műsora a Nyáresti Koncertek hangversenye lesz: június 14-én este 7 órakor a kerületi zeneiskola fúvós és vonós együttese lép fel a Szent István Parkban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását