2024. május 25. - Orbán

MDF: Ell kell törölni az ajándékozási illetéket

Az MDF azt javasolja, hogy az egyenesági rokonok esetében részlegesen töröljék el az ajándékozási illetéket - mondta Herényi Károly MDF-es politikus kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. június 2. kedd 16:03 - HírExtra
Hozzátette: az ajándékozási illeték, a "szeretetadó", nem jelent kiugró bevételt a költségvetésnek, de pártja szerint jelentősen megterheli a tisztességesen adót fizető családok pénztárcáját.

Az MDF-es politikus emlékeztetett arra: pártja öt évvel ezelőtt, pontosan a 2004-es európai parlamenti választások idején vállalta, hogy eltörli az örökösödési illetéket.

Az MDF beváltotta ígéretét, és most az ingatlanoknál 20 millió forintig nem kell örökösödési illetéket fizetni - tette hozzá

Herényi Károly kiemelte: az APEH adatai szerint 2009 első negyedévében az illetékek mintegy 59 százalékát - 20 milliárd forintot - a háztartások fizették be, ajándékozási illeték címén azonban mindössze 685 millió forint folyt be.

Hangsúlyozta: az ajándékozási illeték befizetésének ellenőrzése óriási adminisztrációs költséggel jár, miközben az állam nem tesz szert többletbevételre.

Az MDF javaslata szerint egyenesági rokonsági kapcsolat esetében az ingatlanok 20 millió forintos értékhatáráig kell eltörölni a "szeretetadót", az ajándékozási illetéket - mondta. Hozzátette: gépjárművek esetében szintén összeghatárt kell megállapítani, ami az MDF szerint négymillió forint lenne.

Kérdésre válaszolva közölte: még ezen a héten átküldik javaslatukat a többi parlamenti pártnak.

Herényi Károly, az MTI kérdésére, hogy megtartják-e szerdán a listavezetők vitáját, amelynek helyszínét és időpontját Bokros Lajos, az MDF EP-listavezetője javasolta, úgy válaszolt: tovább folytatják a listavezetőkkel az egyeztetést, de az időpont valószínűleg változni fog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását