2024. május 2. - Zsigmond

Lendvai alaposan bekérdezett

Miért nem törli el a Fidesz az általa vezetett önkormányzatoknál az ingatlanadót, ha az országosan tervezett vagyonadót igazságtalannak tartja?
2009. május 29. péntek 16:00 - HírExtra
Ha a Fidesz azt mondja, sarcnak, azonnal eltörlendő intézkedésnek tartja a vagyonadót, akkor annak eltörlését kezdje azokon a párt által vezetett településeken, ahol kivetnek ilyet - közölte a pártelnök a tájékoztatóján, amelyen olyan szocialista önkormányzati képviselők is részt vettek, akiknek Fidesz vezette településén szednek ilyen adót.

Lendvai Ildikó elmondta: a központilag tervezett vagyonadó a lakásállomány öt százalékát, csak a 30 millió feletti vagyontárgyakat érinti, számos kedvezményt és mentességet tartalmaz. Amennyiben egy ennél általánosabb, kiterjedtebb, kevesebb mentességet tartalmazó ingatlanadó nem káros az önkormányzatokban, miért káros az országban? - kérdezte.

A pártelnök azt is tudakolja, mennyi bevétele származik az önkormányzatoknak az ingatlanok után fizetett adóból, és mire fordítják az így befolyó összeget.

Van-e értékhatár az adók kivetésében vagy megadóztatják az alacsony forgalmi értékű ingatlanok tulajdonosait is? Élveznek-e mentességet vagy könnyítéseket a kiskeresetűek, a nyugdíjasok, a munkanélküliek? Tervezik-e az ingatlanalapú adó eltörlését, ahogy azt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ígérte a vagyonadóval kapcsolatban? - sorolta kérdéseit a kormánypárti politikus.

Lendvai Ildikó közölte, a legnagyobb ellenzéki párt Orbán Viktor személyes utasítására kizárta a pártból azt a megyei elnököt, aki a párt országos tiltása ellenére részt vett az egészségügyi privatizációban Hevesben. Az MSZP elnöke ezért azt kérdezi a polgármesterektől, nem tartanak-e attól, hogy az ingatlanadó kivetése miatt a pártelnök kizáratja őket, mert szembemennek a párt országos politikájával?

A politikus azt mondta: "a gyanúnk, sőt a bizonyosságunk az, hogy a Fidesz a vagyonosok paktumát kötötte meg, a munka és a munkavállalókkal szemben."
Hozzátette: a Fidesz azzal, hogy eltörli a 40-50 milliárd forintos bevételt hozó vagyonadót, azt mondja, hogy elveszi a személyi jövedelemadó-csökkentés forrását.

Lendvai Ildikó azt is kérte, hogy a Fideszből szólaljon meg olyan politikus is, akit nem érintene a tervezett vagyonadó. Mint mondta, Orbán Viktortól Szijjártó Péterig csupa olyan politikust hallunk, aki vagyonadóköteles lesz, ezért felmerül a gyanú, hogy saját zsebüket féltik, hiszen saját önkormányzataik lakóinak pénzét eddig még sohasem féltették - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón 11 helyi szocialista politikus vett részt. Takács Beáta, a II. kerületi önkormányzat MSZP-s frakcióvezetője elmondta, hogy 12 éve szednek be kommunális adót, amit az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásra fordítnak. Hozzáfűzte, a négyzetméter alapon kivetett adó alól mentességet élveznek a nyugdíjasok és a szociális juttatásban részesülő családok. A frakcióvezető közölte, ő a 85 négyzetméteres lakása után évente kilencezer forintot fizet.

A gödi Szász Péter, a városi MSZP elnökségi tagja közölte, családi háza után - amelyet a törvényjavaslat szerint 60 millió forintra becsülnek - 64 ezer forint ingatlanadót fizet.
Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének szavaira reagálva, miszerint az MSZP "nagy gaztettre" készül, mert minden ingatlant meg akar adóztatni, Lendvai Ildikó elmondta: eddig úgy tudták, a Fidesz kormányra készül, adótörvényt pedig kormánytöbbség módosíthat. Ha a Fidesznek van olyan szándéka, hogy felemelje a 30 milliós értékhatárt, akkor vallja be - fogalmazott.

Hozzátette: a Jövőkép című fideszes kiadványban nem értékhatárhoz kötött vagyonadóról beszélnek. Lendvai Ildikó elmondta, az MSZP-nek nincs szándékában az értékhatár megváltoztatása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kaktuszpapa
2009. május 30. 09:18
Azért azt még Lendvai Ildikó sem gondolhatja komolyan, hogy a közgyűlés jóváhagyása nélkül a kutya fideszes polgármesterek meg tudnak változtatni helyi rendeleteket. Azért az távol lenne a képviseleti demokráciától. Tehát van hova bújni...
liberal1
2009. május 29. 21:54
szegény szocik, már teljesen elvesztették az ítélőképességüket. Nem értik, mekkora katasztrófa nekik ez az ingatlanadónak nevezett isten tudja micsoda.
feró
2009. május 29. 17:04
Lendvai menjél inkább ükunákáidhoz, hisz olyan öreg vagy, hogy lehetnek azok is már. Vigyorogni meg ne nagyon vigyorogj mert kiesik a fogsorod. K..va rossz lehet nektek MSZ.P-seknek, hisz féltek a FIDESZ-től úgy mint ördög a tömlyén füsttől. Menjetek békében haza amig nem késő.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását