2024. április 26. - Ervin

Most csatázunk, de majd az EP-ben pacsizunk - Göncz Kinga szerint

Magas részvételi arányt, s ezáltal kiegyensúlyozott európai parlamenti (EP) képviseletet vár a június 7-i választáson az MSZP listavezetője; Göncz Kinga azt is hangsúlyozta csütörtökön Debrecenben, hogy az EP mindhárom meghatározó frakciójában erős magyar képviseletre van szükség.
2009. május 28. csütörtök 22:25 - HírExtra
"Most pártok közötti vetélkedés zajlik, de ott (az Európai Parlamentben) együtt kell működnünk, a fontos nemzeti érdekeket együtt kell képviselnünk" - mondta a politikus.

Választási fórumán kifejtette: mindhárom meghatározó európai parlamenti frakcióban - a néppártiban, a szocialistában és a liberálisban - erős magyar képviseletre van szükség. Göncz Kinga emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió a gazdasági mellett fontos értékközösség. "Az EU sokat szán arra, hogy +kossuthi+, tárgyalásos megoldások szülessenek" - mondta.

Hozzátette: az EP-jelenlét egyik célja a magyar nemzeti érdekek képviselete, illetve az, hogy az európai értékeket "minél nagyobb mértékben hazahozzuk Magyarországra".

A szocialisták listavezetője azért is fontosnak tartja magas részvételi arányt az EP-választáson, hogy ne torzuljanak az európai értékek. Megítélése szerint a szélsőséges hang, az agresszió, a gyűlölet megjelenése - amit, mint mondta, legmarkánsabban a Jobbik képvisel - "egyenesen szembemegy Európával". Göncz Kinga szerint előfordulhat, hogy a Jobbik éppen az európai parlamenti választáson legitimálja magát, ami - szavai szerint - veszélyes tendencia. Ezzel megszűnne az az Európában eddig képviselt magyar álláspont, amely szerint a Jobbiknak nincs komoly támogatottsága. Göncz Kinga annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "csakugyan nincs 5 százalékos támogatottsága a szélsőséges pártnak", de - tette hozzá - alacsony részvétel esetén bekerülhet az Európai Parlamentbe.

Ez is az egyik tétje a választásnak - mondta a szocialista politikus, s minél nagyobb részvételre szólított fel. Dávid Ibolya MDF-elnök csütörtöki, szintén Debrecenben tett kijelentésére reagálva - miszerint a listavezetők félnek nyilvános vitára kiállni - Göncz Kinga az MTI-nek elmondta: tudomása szerint az egyik tévécsatorna szervez ilyen vitát, s ő biztosan ott lesz.

"Remélem Bokros Lajos is ott lesz, s erősen remélem, hogy Schmitt Pál (a Fidesz-KDNP listavezetője) is részt vesz a vitán, eddig ugyanis egyedül tőle hangzott el, hogy nem szeretne ilyen vitán részt venni" - mondta a volt külügyminiszter Debrecenben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását