2024. május 11. - Ferenc

Mesterházy miket nem lát?

Az MSZP szerint a Fidesz európai parlamenti (EP) kampánya nem az Európai Unióról szól, hiszen egyetlen egy szó sem esik abban az EU-ról - mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. május 27. szerda 19:48 - HírExtra
Az Országos Választási Bizottság (OVB) egy korábbi döntésével törvényellenesnek minősített egy Jobbik-szórólapot, mert semmi köze nem volt az európai uniós kampányhoz - mondta a frakcióvezető. Hozzátette: érdekes lenne az OVB-nek azt is megvizsgálnia, hogy a Fidesz-kampánynak van-e köze európai uniós kérdésekhez, mert ha nincsen, lehet, hogy a teljes kampányt törvényellenesnek kellene minősítenie.

Mesterházy Attila arra kérte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és pártját, hogy ne exportálják külföldre a belpolitikai konfliktusokat, és külföldi útjaikon Magyarország érdekeit képviseljék, ne járassák le az országot.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke többször értekezett arról, hogy az EU-n kívül is van élet, a párt egyik alelnöke, Varga Mihály a tagság újragondolásáról beszélt, másik alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó pedig azt mondta, Magyarország egyértelmű vesztese a csatlakozásnak.

A frakcióvezető szerint Fidesz kettős beszédet folytat: "Orbán Viktor akkor Európai Unió párti, hogy ha ezáltal mértékadó európai politikusokhoz juthat be, és ott tündökölhet mellettük, de amint kijön az ő irodájukból, abban a pillanatban már belpolitikai üzeneteket fogalmaz meg (...), külföldön sok esetben lejáratja az országot, és nem a magyar nemzeti érdekeket képviseli".

Hozzátette: Magyarországon a Fidesz politikusai EU-ellenes kijelentéseikkel a szélsőjobboldal irányába próbálnak gesztusokat tenni.

Mesterházy Attila azt mondta, az MSZP szerint Magyarország egyértelmű nyertese az uniós csatlakozásnak, hiszen rendkívül sok forrás érkezik az országba, könnyebbé vált az utazás, jobb lett az ország érdekérvényesítő képessége, és válságkezelésben is komoly segítséget kaptunk.

A frakcióvezető Orbán Viktor 2000-ben miniszterelnökként az európai integrációról tartott parlamenti vitanapon elmondott beszédére utalva azt mondta, az MSZP sem kér mást a Fidesztől, hogy "próbáljuk megvalósítani a nagy munka elvégzéséhez szükséges összefogást, mindenkitől tehát támogatást, józanságot, mértéktartást és elkötelezettséget szeretnénk kérni".

Orbán Viktor szerdán Rómában találkozik Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel, az olasz kormánypárt vezetőjével.

Az ellenzéki pártelnök kedden Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyalt gazdasági kérdésekről és az európai parlamenti választások előkészületeiről. A megbeszélés után bejelentették: a Fidesz és a CDU közös munkabizottságot állít fel, amely a két párt számára közös javaslatokat dolgoz ki az elsősorban az adóparadicsomokba kimentett pénzek ellenőrzésére, illetve a nemzeti kormányok ezzel kapcsolatos teendőire abból a célból, hogy az adófizetést ilyen módszerekkel ne lehessen megkerülni.

Mesterházy Attila ezzel összefüggésben közölte, ha a Fidesznek észrevétele van a kormány offshore cégekkel kapcsolatos javaslatához, akkor azt a magyar parlamentben megteheti, módosító indítványokkal javíthat az előterjesztésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását