2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Nagy Tűzfal

A kínai kormány még mindig úgy érzi, meg kell védenie polgárait az internettől, mert bomlasztja a hithű kommunista agyakat. A szabadon elérhető tartalmak,és információk, az ottani fejesek szerint pedig egyáltalán nem tesznek jót az ifjúságnak.
2009. május 27. szerda 18:59 - HírExtra
A internetes cenzúra, vagy ahogyan Kínában hívni szokták, a Nagy Tűzfal, ugyan gyengült az elmúlt évben,de még mindig szigorúnak mondható. Többek között blokkolták az angol nyelvű Wikipediát és a BBC oldalát is. 2008 július 31. óta a Wikipedia újra megy Kínában is, de persze nem minden része, ez pedig politikai okokra vezethető vissza.

Nem túl jó a helyzetük a videómegosztó portáloknak sem arrafelé, mert folyamatosan tiltják le a kormány szerint "obszcén, félelemkeltő vagy erőszakos, illetve az állambiztonságot vagy az állami érdekeket veszélyeztető" videókat sugárzó oldalakat. De például a Youtube, ami nem arról híres hogy ilyen tartalmakkal riogatná a szerencsétlen kínait, még most is elég bizonytalanul működik. Hol megy,hol nem. Most például nem.

A cenzúra fő célpontjai a pornóoldalak, vallási oldalak, a politikai témájúak, és minden egyéb ami zavart kelthet a kínai polgárok fejében. A pekingi olimpia utáni enyhítések miatt, a kínai kormány elvárja a külföldi tudósítóktól, honlapoktól az országgal kapcsolatos, számukra politikailag korrekt híreket, illetve a kínai szabályok betartását kérte tőlük, ezt pedig valőszínűleg nem kapják meg.

Nem is olyan régen, 2008-ban, kínai barátaink nem tudtak rákeresni a ”Tibet” ,”Tajvan” vagy ”dalai láma” szavakra a Google-ben, bár kitudja hogy most megtehetik-e egyáltalán. Egyébként mindenki kipróbálhatja a cenzúrázott internet élményét a Baidu keresőprogrammal, ami körülbelül a kínai Google. Ha naívan megpróbálunk rákeresni vele egy tabunak számító témára, például a kormány által betiltott Falun Gong nevű szektára (a Falun Gong egy gyakorlati módszer a test és a lélek fejlesztésére, és 1999 óta tabunak számít a gyakorlása az országban), nem elég hogy nem hoz ki találatokat, de az internetkapcsolatot is azonnal szétbombázza, és csak percekkel később csatlakozhatunk újra az internetre. De ez elvileg csak a Kínán kívüli országokban működik így, Kínában a tabu témák keresése után is kapnak találatokat, de csak a cenzúrázottakat. A Baidu ugyan néha kihoz találatokat tiltott témákban is, néha pedig nem. Ez lehet hogy függ attól is hogy melyik országból netezünk éppen.

Ennél kicsit bonyolultabb lehetőség arra, hogy belekóstoljunk a kínai internetbe az, hogy ha letöltünk egy Firefox plugint a http://chinachannel.hk/-ról. Ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy hongkongi szervereken keresztül kapcsolódjunk a hálóra, és hasonlóan a Baiduhoz, tabutémák feszegetése után találatot nem, viszont megszakadt internetkapcsolatot kaphatunk. Hurrá!

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását