2024. május 20. - Bernát, Felícia

Észak-Korea újabb rakétákat lő fel

Észak-Korea ellenségesnek nevezte kedden az amerikai kormányzatot és a jelek szerint újabb rakétakísérletre készül, tovább élezve a feszültséget azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Phenjan kísérleti atomrobbantását.
2009. május 26. kedd 08:18 - HírExtra
A Phenjan által sikeresnek nevezett második észak-koreai nukleáris robbantást a nagyhatalmak erélyesen elítélték. Barack Obama amerikai elnök úgy vélekedett, hogy az észak-koreai atomfegyverprogram fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra nézve. Phenjan válaszul a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség útján tudatta: álláspontja szerint az Egyesült Államok a januárban hivatalba lépett Barack Obama elnöksége alatt is ellenséges maradt a távol-keleti országgal szemben.

Észak-Korea hadserege és lakossága azonban teljesen felkészült egy esetleges "meggondolatlan" amerikai támadás visszaverésére. Észak-Korea hétfőn három rövid hatótávolságú rakétát is fellőtt az ország keleti partvidékéről.

Egy dél-koreai tisztségviselő kedden közölte: Phenjan kedden vagy szerdán újabb rövid hatótávolságú rakétákat készül felbocsátani, ezúttal az ország nyugati partvidékéről. A Jonhap dél-koreai hírügynökség által név nélkül idézett tisztségviselő elmondta: Észak-Korea a hétfő és szerda közötti időszakra megtiltotta a Dél-Phonjan tartománya közelében zajló sárga-tengeri hajóforgalmat, ez pedig nyilvánvaló jele annak, hogy rakétakísérletre készül. A Jonhap szerint Phenjan 160 kilométer hatótávolságú rakétákat készül felbocsátani.

Elemzők szerint Észak-Korea a vártnál hamarabb hajtotta végre a kísérleti atomrobbantást, hogy ezzel magára irányítsa az Obama-kormányzat figyelmét és növelje a tétet az esetleges közvetlen észak-koreai-amerikai tárgyalásokon. A nukleáris kísérlet egyúttal erősítheti Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hatalmi bázisát, s az észak-koreai belső utódlás előkészületeivel is összefügghet: a kényes időszakban el akarnak rettenteni minden külső beavatkozástól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását