2024. április 27. - Zita

Még mindig nagy olvasó a magyar

A tavalyi könyvforgalom - a Magyar Kiadók és Könyvkereskedők Egyesületének (MKKE) adatai szerint - 67,6 milliárd forint volt, ami átlagosan 6.700 forint könyvekre fordított kiadást jelent lakosonként.
2009. május 23. szombat 13:59 - HírExtra
A könyvforgalom folyó áron számolva 1 százalékkal haladta meg az előző évit. A közoktatási tankönyvek és nyelvkönyvek piaca 2008-ban is megőrizte primátusát, 17,3 milliárdos forgalmával az összforgalom 25,5 százalékát tette ki. Az ismeretterjesztő könyvek pozíciója az elmúlt évben valamelyest romlott, több mint 1 milliárdos, mintegy 6 százalékos forgalom-visszaesést regisztráltak, így az összforgalomból 24,1 százalékban részesedtek.

A szépirodalmi művek az elmúlt évben közel 12 milliárd forintos forgalmat könyvelhettek el, a teljes könyvpiac 17,8 százalékát. A szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok ágazatában az elmúlt évben is folytatódott a piacvesztés, a teljes kereskedelemből már csak 10,6 százalékkal részesednek.

Továbbra is tart a gyermek- és ifjúsági könyvek piaci térnyerése, tavaly 8,6 milliárd forintos bevételt regisztráltak, az összforgalom 12,7 százalékát. A gyermekkönyvekhez hasonlóan bővült a CD-k, a CD-ROM-ok és az új média, a hangoskönyvek piaca: a 2008-as, közel 6 milliárd forintos forgalom az összes 8,9 százalékát jelentette. A bevételek döntő részben az adattárakat rögzítő lemezek eladásából származnak, a hangoskönyvek piaca, jelentős fejlődése ellenére, még nem éri el az összforgalom 1 százalékát sem.

2008-ban Magyarországon összesen 16.446 nyomtatott mű jelent meg, közel 46 millió példányban. Műfaji, kiadványfajtánkénti megoszlását tekintve a papíralapú kiadványok 88 százalékát teszik ki a könyvek, további 5 százalékát a füzetek, 7 százalékát pedig a zeneművek, kották, térképek és egyéb sokszorosítások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását