2024. május 3. - Tímea, Irma

Dagi és egészséges - egyre sikeresebb a fitness antikampány

Egészséges élet minden méretben - hirdetik a kövérség elfogadásának szószólói, akiknek tábora egyre jobban terjed. Már több mint 50 kövérség-elfogadó blog működik az interneten, és több mint egy tucat könyv ösztönzi az elgondolást.
2009. május 23. szombat 14:07 - HírExtra
Kate Harding, aki élete legnagyobb részét ilyen vagy olyan fogyókúrával töltötte sikertelenül, elhatározta, hogy javít az életminőségén, és csatlakozott azoknak a fogyókúra-ellenes aktivistáknak gyorsan növekvő csoportjához, akik síkra szállnak a túlsúlyos emberek polgári jogaiért.

Blogot is indított (www.shapelyprose.ning.com) a kövérség elfogadásának hirdetésére, és azért, hogy elősegítse a túlsúlyos emberek egészségének, életminőségének javítását. Harding és más bloggerek (www.fatchicksrule.blog.com vagy www.biglibertyblog.com) azt hangoztatják, hogy a társadalom "háborúja a kövérség ellen a testük gyűlöletére és alacsony szintű önbecsülésre készteti a kövér embereket".
"Kövérnek lenni nem tesz engem lustává, ostobává vagy erkölcsi értelemben gyanússá. Az üzenet, amelyet ösztönzünk: egészség minden méretben" - hangoztatta a Chicagóban élő 34 éves Harding, aki könyvet is írt a kérdésről.

A kövérség elfogadását hirdetők egyre jobban összefognak: részrehajlás ellenes törvényeket kezdeményeznek, bátorítják a toleranciát az egészségügyben és a munkahelyen, segítik a kereskedőket abban, hogy felismerjék a pluszméretű vásárlók ellátásának szükségességét, profitlehetőségét. Mozgalmuk már büszkélkedhet kisebb győzelmekkel, kezdve attól, hogy bevezették a nagyobb méretű biztonsági öveket az autókban, egészen a kanadai legfelső bíróság döntéséig, amely kimondja, hogy nem lehet a repülőgépen utazó kövér és mozgássérült embereket második hely megvásárlására kényszeríteni. Ahogy a kövérség szószólói erősödnek az interneten, úgy kap új életre a kövérség elfogadásának elősegítésére 1969-ben alakult országos szövetség (NAAFA).

Az uralkodó nézet a társadalomban azonban továbbra is az, hogy a túlsúlyos embereknek a súlyvesztésre kell összpontosítaniuk. Az amerikaiaknak mintegy kétharmadát tartják túlsúlyosnak vagy elhízottnak. Az ország nagyvárosai háborút indítottak a kövérség ellen, költséges közegészségügyi válságnak nyilvánították az elhízást, amely növeli a szívbetegség, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos rákbetegségek kockázatát. Kutatások szerint a kövérséggel kapcsolatos egészségügyi ellátás költsége évente meghaladja a 100 milliárd dollárt.

Nincsenek olyan amerikai törvények, amelyek tiltanák a testsúly szerinti megkülönböztetést, és csak egy államnak, Michigannek van olyan törvénye, amely száműzi az ilyen diszkriminációt. Márpedig a megkülönböztetés kiterjed minden területre - állapította meg Rebecca Puhl, a Yale Egyetem élelmiszerpolitikával és elhízással foglalkozó Rudd központjának kutatási igazgatója. Széles körűen elterjedt a "kövérségi bérbüntetés", amikor a nagyobb testsúlyú alkalmazottaknak kevesebbet fizetnek függetlenül a teljesítményüktől. A kutatások azt mutatják, hogy a túlsúlyos emberek kisebb valószínűséggel kapnak meg egy állást vagy léptetik őket elő, mint a nem kövér foglalkoztatottak esetében - tette hozzá.

Harcolnunk kell a kövérség, de nem a kövér emberek ellen - hangsúlyozta Puhl.
Azok az egyének, akiket diszkriminálnak a súlyuk miatt, hajlamosabbak egészségtelen étkezési szokásokat felvenni és elkerülni a fizikai aktivitást. A túlsúlyos emberek kerülik az orvos felkeresését is, mert attól tartanak, hogy gúnyolódni fognak rajtuk. A túlsúlyos és kövér nők körülbelül 70 százaléka tapasztalt megkülönböztetést az orvosi rendelőben. Mások arra panaszkodtak, hogy az egészségbiztosítási cégek elutasították őket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását