2024. május 17. - Paszkál

Betilthatják a hangos zenével való kényszervallatást

Betiltatná a hangos zene kínzóeszközként való használatát az Egyesült Államok által működtetett guantánamói börtön több tucat fogvatartottjának képviseletét magára vállaló Reprieve (Kegyelem) elnevezésű brit emberi jogi szervezet.
2009. május 23. szombat 20:38 - HírExtra
A Reprieve múlt év végén indította el "Zero dB-terv" elnevezésű kampányát, melyhez olyan brit művészek adták már a nevüket, mint a zenész David Gray, a rapper Dizzee Rascal, a Massive Attack együttes. Egyes amerikai előadókkal is megindultak már a "tárgyalások" - közölte Chloe Davies, a kezdeményezés képviselője.

Az egyesület felszólította Bruce Springsteent és Eminemet, hogy csatlakozzanak kampányához. A New Yorkhoz közeli Bard College-ban a héten megrendezett "Zene és kínvallatás" elnevezésű konferencián Davies felidézte a korábbi foglyok beszámolóit, köztük az etióp származású Binyam Mohamed történetét, aki hét évet töltött el amerikai és marokkói fegyházban, mielőtt idén februárban kiszabadult. Mohamed még a fizikai bántalmazásnál is nehezebben viselte, mikor napokra sötétbe zárták és megállás nélkül üvöltették a zenét.

"Egy idő után már egészen halottnak éreztem magam, egyáltalán nem éreztem, hogy létezem" - idézte Mohamed szavait Davies. Egy másik korábbi elítélt, Ruhel Ahmed eleinte csak viccnek tekintette, mikor fogva tartói Eminem zenéjét kezdték játszani neki. - "Ám egy idő után, mikor már hallucinálni kezdett azt mondta, megértette, hogy miért tették ezt vele" - mondta a szervezet képviselője, majd Ahmed szavait idézte, miszerint: "A zenével való kínzás, még az agyadban lévő utolsó mentsvárat is elveszi tőled".

A guantánamói börtönből 2004-ben kiszabadult Ahmed megpróbált kapcsolatba kerülni Eminemmel, hogy beszámoljon neki szenvedéséről, ám nem sikerült elérnie a rappert.
Amerikai ügyvédekkel értekezve a Reprieve olyan jogi lépés lehetőségét is felvetette, melynek értelmében a zenészek a szerzői jogok megsértése miatt fordulhatnának kártérítésért az amerikai kormányához. Hivatalba lépését követően Barack Obama ígéretet tett a guantánamói fogolytábor felszámolására, és elrendelte, hogy a hadifoglyok jogait megfogalmazó genfi egyezményben meghatározott feltételeknek megfelelően bánjanak a tábor lakóival.

Thomas Keenan, a Bard College-ban működő Human Right Project vezetője elmondta, hogy az Egyesült Államok katonai kézikönyve, mely a rabokkal való bánásmódról rendelkezik, nem határozza meg pontosan a zene használatának feltételeit, pedig azt már régóta alkalmazzák a rabok lélektani megtörésére.

A szervezet szerint a kínzásra használt zeneszámok skálája az AC/DC és az Aerosmith képviselte heavy metáltól, egészen a gyermekeknek szánt "Szezám utca" című műsor főcímdaláig terjedt. A foglyok beszámolói szerint többségben a címükben Amerikára reflektáló számokat, így Bruce Springsteentől a "Born in the USA"-t és Don McLeantől az "American pie"-t, valamint szexuális tartalmú zenéket, például Christina Aguilerától a "Dirrty"-t játszották nekik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását