2024. május 20. - Bernát, Felícia

A kormány megtagadta a közszolgákat?

A kormányzat megtagadta a közszolgálatban dolgozókat, amikor például az általa kibocsátott zöld könyvben azt írták, "az elhájasodott közszféra a magyar társadalom legsúlyosabb tehertétele" - mondta Michalkó Péter, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének (KSZSZ) elnöke pénteken Budapesten.
2009. május 22. péntek 12:28 - HírExtra
Talán még a kereset- és a létszámcsökkenés is elviselhető a köztisztviselőknél, közalkalmazottaknál, ha van értelme, azonban a legnagyobb pofont jelenti a közszféra számára, amikor "a felelős vezetőink, főnökeink tagadnak meg minket" - közölte a KSZSZ VI. kongresszusán a leköszönő elnök.

Hozzátette azt is, hogy a közszféra a közvéleménytől nagyon nehezen kap támogatást, azonban az tapasztalható a kormány, a mindenkori szaktárca vezetője részéről is - ahonnan még támogatást remélhetnének -, hogy "a politikai előnyökért eladják őket".

A KSZSZ beszámolójának szóbeli kiegészítésében a szövetség elnöke kifejtette: a VI. kongresszus nem a diadal beszámolóját hozza, nem arról fog szólni, hogy milyen kiváló perspektíváik vannak, hanem hogy hogyan kell a veszteségeket minimalizálni.
Az elmúlt évtizedről szólva Michalkó Péter kiemelte, hogy 2000 és 2005 között a közszolgálat a rendszerváltás óta a legjobb éveit élte meg. Jelentős mértékben növekedett ugyanis a reálkereset a közszférában, "végre elégedettség uralkodott" - mondta, hangsúlyozva, hogy ezt a növekedést az ország teljesítménye nem támasztotta alá, hitelből finanszírozták ezt a béremelkedést.

2006-tól azután a bérnövekedés átment állóháborúba, és nagyon kemény ütközetek voltak a szakszervezetek és a kormány között - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy szerinte 2006 és 2008 között a kormány a lehetőségekhez képest megadta, amit meg lehetett adni.

Tavaly azonban - folytatta - beütött a gazdasági világválság, és ma már 10 százalékos reálkereset-csökkenésről vagy a 13. havi illetmény megszüntetéséről kell beszélni. Sovány vigasz, hogy nem lesz létszámleépítés - fűzte hozzá.

Michalkó Péter úgy vélekedett, szétforgácsolódva a tagszervezetek nem lesznek eredményesek, ha viszont egy egységes közszolgálati szakszervezet komolyan elhatároz valamit, és odaáll mellé, akkor megtelik a Kossuth tér, és arra oda fog figyelni a kormány is.

A kongresszuson péntek délután a küldöttek megvitatják és elfogadják a KSZSZ programját, majd a tisztújítás keretében megválasztják a szakszervezeti szövetség új elnökét és alelnökeit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását