2024. április 29. - Péter

A közszféra a és a GDP növekedése

A közszféra, a közszolgálat hozzájárul a GDP növekedéséhez - hangsúlyozta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének VI. kongresszusán pénteken Budapesten.
2009. május 22. péntek 12:15 - HírExtra
A jelenlegi válság közepette a költségvetés egyensúlyát is helyre kell állítani, ez esetleg népszerűtlen intézkedésekkel járhat - hangsúlyozta megnyitó beszédében a miniszter.
Elkerülhetetlennek nevezte a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó intézkedéseket. Arról is beszélt, hogy az elbocsátások elsősorban a versenyszférát érintették, nem a közszférát.
A tárcavezető határozottan kijelentette, hogy a négynapos munkahetet nem vezetik be Magyarországon.

Megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a közszolgáltatásban dolgozókra, akiknek nem kevesebb, hanem inkább több munkájuk van a válság következtében - emelte ki, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben ezt többletdíjazással honorálni nem tudják.

Azt mondta: mivel a kormányzat a tavaly szeptemberben tervezetthez képest jelentősen kisebb GDP-vel számol, elkerülhetetlen a kiadáscsökkentés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne próbálnák megkeresni azokat a lehetőségeket, amelyek különösen az alacsony keresetűk jövedelmét reálszinten tarthatja.

Erről folynak a tárgyalások a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban az év második felére és a jövő esztendőre vonatkozóan.

Herczog László arról is beszélt: a kormányzat célja, hogy a közszférában megőrződjenek a nettó kereseti pozíciók, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nem növekszik a közszféra támogatása jövőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását