2024. március 29. - Auguszta

Magyar fesztivál idegenben

Madjart '09 lesz a neve annak a magyar kulturális fesztiválnak, amelyet az Égtájak Iroda szervez június 14-e és 18-a között Szerbiában.
2009. május 21. csütörtök 14:52 - HírExtra
A Miniszterelnöki Hivatal megbízásából létrejövő rendezvényben az az újszerű, hogy három városban - Belgrádon kívül Krusevácon és Nisben - zajlik, és nem csak magyarországi, hanem szerbiai magyar résztvevői is lesznek.

A fesztivál június 14-én látványos szabadtéri műsorral köszönti a belgrádiakat. A Molnár Dixieland Band koncertjébe bekapcsolódik a Vivace táncegyüttes is a külön erre az alkalomra készülő produkciójával.

Kiemelkedő eseménye lesz a programnak a Kaiser Ottó fotóművész képeiből összeállított, június 15-én megnyíló, Magyarország ezer csodája című kiállítás a Szerb Nemzeti Bankban, amelynek az elnöke, Radovan Jelasic részben Magyarországon végezte az iskoláit, tökéletesen beszél magyarul, és szorosan kötődik a magyar kultúrához.

Aznap este a hivatalos megnyitón a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad hangversenyt Rolla János vezetésével.

Június 16-án az Állami Népi Együttes egyik legnépszerűbb előadását, a Naplegendát mutatja be. A feltehetően főleg fiatalokból álló közönséget a belgrádi Ifjúság Házában a 30Y zenekar szórakoztatja, míg a Nagy János Freestyle Sextett Rúzsa Magdival a Movie Bárban lép fel.

A fesztivál harmadik napján Mundruczó Kornél Delta című filmjét mutatják be, a Magyarországi Szerb Színház pedig Edward Albee amerikai szerző darabját, a Nem félünk a farkastólt (Who's Afraid of Virginia Woolf) adja elő.

Szerbia harmadik legnagyobb városa, a déli Nis színházában a magyar nyelven játszó szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Állami Népi Együttes lép fel. Hallhatják a város lakói a Csík zenekart, a Nagy János Freestyle Sextettet és Rúzsa Magdit, valamint megtekinthetik a Csonka Károly pécsi fotóművész hagyatékából összeállított tárlatot.

Krusevácon a Madjart ,09 produkciói részei lesznek a több évtizedes hagyománnyal bíró Vidovdan (Szent Vid-napi) szabadtéri fesztiválnak. Koncertet ad a szabadkai Garden Quartett, a Csík zenekar, a 30Y, a Nagy János Freestyle Sextett és Rúzsa Magdi, s fellép az Állami Népi Együttes. Gróf Balázs pécsi képzőművész munkáiból pedig kiállítás nyílik a közép-szerbiai városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását