2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bíróság elé áll az első guantánamói rab

New York-i polgári bíróság elé állítják az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetőjét; ő lesz az első guantánamói fogoly, akit peres eljárás keretében, civil törvényszék vonja felelősségre az Egyesült Államokban.
2009. május 21. csütörtök 08:41 - HírExtra
Az Obama-kormány várhatóan csütörtökön jelenti be hivatalosan, hogy Ahmed Kalfán Gailanit szövetségi bíróság elé állítják New Yorkban. Gailani feltételezések szerint az Oszama bin Laden irányította terrorhálózat egyik kulcsfigurája, és köze volt az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége ellen 1998-ban végrehajtott terrortámadásokhoz.

Az Egyesült Államok nairobi (Kenya) és Dar es Salaam-i (Tanzánia) nagykövetségének épülete ellen 1998. augusztus 7-én hatalmas erejű pokolgépes merényletet hajtottak végre, szinte percre azonos időben. A robbanóanyagot teherautóval juttatták az épületekhez. A két robbantásban összesen 224-en haltak meg, köztük 12 amerikai.

Gailanit 2004-ben vették őrizetbe Pakisztánban. Három évvel később, a guantánamói táborban tartott kihallgatása során beismerő vallomást tett, és bocsánatot kért, amiért berendezéseket szállította a tanzániai merénylethez. Azt állította: nem tudta, hogy ezeket az anyagokat nagykövetség elleni támadásra fogják használni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását