2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Megfelelő lesz e a felsőoktatási törvény a módosítás után?

A Fidesz szerint a felsőoktatási törvény módosítására tett szabad demokrata és szocialista javaslat a támogatott képzési idő megváltoztatásáról egy tíz évvel ezelőtti rendszerben esetleg működött volna, de ma a kreditrendszer idején nem.
2009. május 19. kedd 14:30 - HírExtra
A több szabad demokrata és szocialista képviselő által jegyzett indítványban egyebek között az államilag támogatott képzési idő módosítását kezdeményezik.

A javaslatot Magyar Bálint és Sándor Klára szabad demokrata, valamint Szabó Zoltán és Magda Sándor szocialista képviselők jegyzik.

A tervezet indoklásából kiderül: megalapozott az igény, hogy módosítsák azt a szabályozást, miszerint a képzési időn túlfutó hallgató után a felsőoktatási intézmény még legfeljebb két félévig normatív támogatásban részesül.

Ezzel egyidejűleg váljon egyértelművé, hogy a megnevezett kivételektől eltekintve – ha a hallgató rendelkezik a megfelelő támogatási idővel – csak az adott képzési idő időtartamában biztosítható az állami támogatás az államilag támogatott képzésben - olvasható a javaslatban.

Rögzítenék, hogy az adott felsőfokú szakképzéshez, alap- és mesterképzéshez vagy doktori képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő nem lehet hosszabb mint a képzési idő.

Ha a hallgató a támogatási idő alatt nem tudja befejezni a tanulmányait, azt költségtérítéses formában folytathatja. Kitérnek arra is, hogy a kreditrendszerű képzésben meg kell különböztetni a képzési időt és a tanulmányi időt.

Pokorni Zoltán azt mondta, hogy mára "szétestek" az évfolyamok, kreditrendszer van. Az, amit a törvényjavaslatban indítványoznak, tíz évvel ezelőtt még esetleg működött volna, de ma már a kreditek világában semmiképpen.

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője ennek kapcsán azt kérdezte: mit fog csinálni az a hallgató, aki orvosnak tanul, s esetleg családi okok miatt nem sikerül az anatómiavizsgája, ezért évet kell halasztania?

Fizesse meg az 1-3 millió forintos tandíjat? - kérdezte. Ez Magyar Bálint sem gondolhatja komolyan - fogalmazott.

A törvény, ha a parlament elfogadja, szeptember 1-én lépne hatályba.
Egy, a felsőoktatási törvény módosításáról szóló, szocialista javaslatot épp hétfőn fogadott el a parlament.

Eszerint a felsőoktatási intézmények szenátusainak kétharmados támogatásával a rektorhelyettes, a főigazgató és a dékán megbízatását második alkalommal is meg lehet hosszabbítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását