2024. április 19. - Emma

Amerikai bankok pénzelhetik a Nabuccot

Amerikai cégek és bankok is részt vehetnek a Nabucco-projektben - mondta Jeffrey D. Levine amerikai ideiglenes ügyvivő az MTI kérdésére kedden Budapesten.
2009. május 19. kedd 20:09 - HírExtra
A vezeték építésében amerikai cégek is közreműködhetnek. Ha pedig amerikai cégek is részt vesznek a munkálatokban, akkor biztos, hogy a finanszírozásba bekapcsolódik az amerikai Export-Import Bank vagy más, ehhez hasonló pénzügyi szervezet - hangsúlyozta az ügyvivő a kedden tartott sajtóbeszélgetésen. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a Déli Áramlattal szemben a Nabucco jobban szolgálja az energiabiztonságot és a források diverzifikálását.

Ugyanakkor az amerikai adminisztráció nem szeretné, ha a régióval kapcsolatos energiakérdések negatív hatással lennének az Oroszországgal folytatott viszonyukra - mutatott rá. Az Egyesült Államok nem szeretné, ha a Nabucco kérdése Oroszország elleni üggyé válna - mondta a diplomata.

Az Egyesült Államok szerint azonban átlátható üzletekre van szükség, és nem értenek egyet a monopóliumokkal. Szerencsére Magyarországnak és az Európai Uniónak is megvannak az eszközei az átláthatatlan és versenyellenes ügyletek ellen - tette hozzá.

A múlt héten Bayer Mihály Nabucco-nagykövet is arról beszélt az MTI-nek, hogy amerikai és akár kínai bankok is finanszírozhatják a Nabucco-gázvezeték megépítését.

Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco lényege, hogy elkerüli Oroszországot, így csökkentené Nyugat-Európa függőségét az orosz gázmonopóliumtól. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3300 km hosszú lesz, évi 31 milliárd köbméter gázt szállíthat, a beruházás tervezett költsége pedig megközelíti a nyolcmilliárd eurót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását