2024. május 22. - Júlia, Rita

A kisebbségi ombudsman beszámolójának egyhangú támogatása

Egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül általános vitára alkalmasnak ítélte Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tavalyi évről szóló beszámolóját az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága keddi ülésén.
2009. május 19. kedd 11:36 - HírExtra
Kállai Ernő elmondta: a hivatalába érkező panaszok egyharmadát tették ki a szociális jellegű beadványok, amelyek java része Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és Budapestről érkezett.

A szociális panaszok 61 százaléka lakhatási gondokról számolt be, amelyek elsősorban a szociális önkormányzati bérlakáshoz való hozzájutás problémáiból fakadtak.
Kállai Ernő szólt arról is, hogy a hitelválság miatt egyre többen szorulnak rá a szociális bérlakásokra, viszont a gazdasági nehézségekkel küzdő önkormányzatok nem tudják felújítani azokat.

Az ombudsmani hivatalnak sok esetben közvetítenie kell a panaszos és az önkormányzat között, gyakran már "egy elmérgesedett viszonyt kell orvosolni" például a bérleti díjak kifizetése ügyében.

A kisebbségi ombudsman beszámolója szerint a közüzemi szolgáltatók felé szóló díjtartozások felhalmozódása miatt is megkeresik a hivatalt. Ez a probléma is összefügg a gazdasági válsággal, hiszen a hirtelen állásvesztés miatt egyre többen nem tudják fizetni közüzemi számláikat és bérleti díjukat. Több esetben sikerült közbenjárni az adósságot felhalmozók érdekében, mert az önkormányzatoknak, közüzemi cégeknek, bankoknak "egyéni életkörülményeket is mérlegelniük kell". Ennek eredményeként részletfizetési megállapodások jöttek létre.

A válság a gyermekjogokat is érinti, mivel az "anyagi veszélyeztetettség miatt esnek szét családok, és ez egyre gyakoribb lesz" - tette hozzá.

Juhászné Lévai Katalin szocialista képviselő azt kérdezte Kállai Ernőtől, hogy miért nem szólalt fel a legutóbbi időben gyakrabban a rasszizmus kérdésében. "A társadalom saját problémáit kivetíti a romákra, ami mérhetetlen gyűlöletet kelt az emberekben" - mondta.

Hoppál Péter fideszes honatya ugyanakkor közölte, hogy az ő képviselőkörzetében nincs társadalmi feszültség a romákkal szemben. Szerinte "nem érnek célba azok a projektek, amelyek segíthetnének a problémákon". A legnagyobb baj pedig az, hogy a roma emberek sorra veszítik el állásukat, lakásukat, gyermekeik pedig nem vesznek részt a közoktatásban.

Kállai Ernő a felvetésekre úgy reagált: véleménye mindenki előtt ismert a rasszizmussal kapcsolatban, azt nem tartja szükségesnek tovább hangsúlyozni, és nem szeretne "villámhárító lenni a pártok között".

A roma integrációs pénzek elosztási mechanizmusán meglátása szerint változtatni kellene, mert "így nehéz rajta fogást találni", nem mindig egyértelmű, mely összegek hova kerültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását