2024. május 16. - Mózes, Botond

Budapesten a NATO-központ

Aláírták a NATO Budapesten létesítendő katona-egészségügyi kiválósági központjának együttműködési megállapodását pénteken az egyesült államokbeli Norfolkban a részt vevő nemzetek, köztük Magyarország képviselői.
2009. május 16. szombat 11:41 - HírExtra
A dokumentumot Németország, Csehország, Románia és Hollandia képviselője mellett Magyarország nevében Németh András orvos dandártábornok, a Honvéd Egészségügyi Központ parancsnoka hitelesítette aláírásával. A NATO részéről a megállapodást Luciano Zappata tengernagy, a norfolki szövetséges transzformációs parancsokság parancsnokhelyettese írta alá.

A katona-egészségügyi központ nyolc állam közreműködésével jön létre, adminisztratív okok miatt az a 2-3 ország, köztük az Egyesült Államok, amelyik nem írta alá a központ létrehozásáról szóló dokumentumot, csak később csatlakozik a megállapodáshoz.

A Budapest II. kerületében, a Szilágyi Erzsébet fasoron létesítendő intézmény egyebek között a harcterekről származó klinikai tapasztalatgyűjtéssel fog foglalkozni. Az lesz az egyik feladata, hogy közelítse egymáshoz a műveleti területeken levő kórházak különböző nemzetiségű egészségügyi szakemberei között az eltérő eljárásokat, normákat.

A pénteki ceremónián Bali Zoltán, a magyar honvédség nemzeti összekötő képviseletének vezetője, valamint Kopcsó István, a leendő központ igazgatója is részt vett. Utóbbi az aláírás után elmondta: orvosokat, egészségügyi tiszteket, számítógépes és egyéb szakembereket fognak ki- és továbbképezni, illetve doktrínafejlesztéssel fognak foglalkozni. A szakemberek egyebek mellett felkészülhetnek afganisztáni küldetésükre.

Kopcsó István orvos ezredes azt is elmondta, hogy a központot az akkreditációs folyamat végén, körülbelül 4-5 hónap múlva fogja nemzetközi katonai szervezetté nyilvánítani a NATO. A központnak 31 fős állandó magyar személyzete van, ehhez csatlakozik majd 10-13 külföldi szakember. Kifejtette, hogy az intézmény budapesti működése nemcsak a magyar honvédség, hanem az egész ország számára presztízsnövelő értékű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását