2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Páva Zsolt letette az esküt

Letette a polgármesteri esküt Páva Zsolt (Fidesz), Pécs új vezetője péntek reggel. A politikus beszédében azt hangsúlyozta: örül, hogy a változás képviselője lehet.
2009. május 15. péntek 10:39 - HírExtra
A vasárnapi időközi polgármester-választást Páva Zsolt nyerte Szili Katalin házelnökkel szemben a baranyai megyeszékhelyen. A Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 65 százalékának elnyerésével győzött, amelyet azért kellett kiírni, mert a korábbi városvezető, Tasnádi Péter januárban elhunyt. Az új polgármester péntek reggel tette le az esküt a városháza dísztermében. Beszédében kiemelte: a hétvégi szavazás megmutatta, hogy a pécsiek más irányt szeretnének. Mint mondta: örül, hogy a változás képviselője lehet.

Páva Zsolt kiemelte: a pécsiek megértették, hogy sorsdöntő időpont ez a város szempontjából, hiszen fél év múlva az egyik legfontosabb év kezdődik, 2010-ben ugyanis Európa Kulturális Fővárosa a baranyai megyeszékhely. Hangsúlyozta: Pécs csak sodródott az elmúlt években, ebben azonban nemcsak az MSZP és a polgármesterek hibásak, hanem a döntéshozók és a tanácsadók is. Páva Zsolt szerint a jövőben a civileket is be kell vonni a döntéshozatalba. "Célom, hogy egyértelmű döntések szülessenek, s azok Pécs városát szolgálják" - tette hozzá.

Páva Zsolt szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megvonta az alpolgármesterek jogköreit, s az eddigi három helyett két alpolgármesteri posztra tett javaslatot. Akkor azt mondta: "a város jelenlegi gazdasági és politikai helyzetében túlzás a három alpolgármesteri poszt, kettőt tartok elfogadhatónak, mégpedig úgy, hogy az egyiket az MSZP, a másikat a Fidesz jelölje" - mondta a polgármester az alpolgármesterekkel folytatott megbeszélést követően.

Hozzátette: arra kérte a szocialista alpolgármestereket, Tóth Bertalant, Gonda Tibort és Meixner Andrást, gondolják át és rövid időn belül adjanak választ e lehetőségre, amely akkor valósulhat meg, ha közülük ketten önként lemondanak pozíciójukról, hiszen leváltásukra sem a polgármesternek, sem a testületnek nincsenek jogi eszközei. Erre reagálva Tóth Bertalan az MTI-nek akkor azt mondta: együttműködésre és megegyezésre törekednek Páva Zsolt polgármesterrel Pécs szocialista alpolgármesterei.

Páva Zsolt pénteken az MTI-nek azt mondta: továbbra sincs döntés az alpolgármesterek személyét illetően. A politikus arra a kérdésre, hogy kit jelölne a Fideszből alpolgármesternek, úgy reagált: ezt is a jelenlegi alpolgármesterek válaszától függően kívánja nyilvánosságra hozni. Páva Zsolt a péntek reggeli esküt egyébként a város főterén, a Széchenyi téren kívánta letenni, ám a közgyűlés szocialista képviselői ehhez nem járultak hozzá. Ők ugyanis ragaszkodtak a városháza díszterméhez. Ezzel kapcsolatban Páva Zsolt elmondta: péntek este a Széchenyi téren a város polgárai előtt ismét leteszi az esküt, amely számára legalább olyan fontos, mint a hivatalos beiktatás.

Ezt követően pedig "örömkoncertet" ad Demjén Rózsi - közölte. Páva Zsolttal egy időben Kőhalmi László, a Fidesz-KDNP jelöltje is letette az esküt, aki Pécs 8. számú önkormányzati egyéni választókerületében megtartott képviselő-választáson győzött vasárnap. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a fideszes Gáspár Gabriella alkotói szabadságra ment, s ezért a közelmúltban lemondott mandátumáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Steve22
2009. május 15. 15:47
Köcsög páva Zsolt ez a véleményem!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását