2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A király háborúval fenyegetőzik

Másfél éven belül újabb háborús konfliktus bontakozhat ki a Közel-Kelet országai között, amennyiben a legújabb béketárgyalások meghiúsulnának vagy elakadnának – figyelmeztetett a jordán király.
2009. május 14. csütörtök 13:09 - Tatai Gábor
Abdullah király a Times-nak adott rövid interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok egy ambiciózus, 57 államot érintő béketervezet záró szakaszán dolgozik, melynek szövegezésében őfelsége is közre működik. Amennyiben azonban a kezdeményezés kínálta lehetőségekkel Izrael nem tudna élni, 14-18 hónapon belül újabb háború fog kitörni a Közel-Keleten. Megjegyzései éppen az ENSZ biztonsági tanácsának legfrissebb közel-keleti vitaülése előtt hangoztak el.

Komoly készülődés

Amerikai magabiztosság
A jordán király által említett átfogó béketervezet legerősebb része, hogy nem csupán a palesztin problémát kívánja megoldani, de békét akar teremteni Izrael és Szíria, valamint Izrael és Libanon között is. Ha azonban Abdullah becslése korrekt, az Amerikai Egyesült Államok éppen a béketárgyalásokkal kapcsolatos merészsége miatt fogja magát kétszer akkora bajban találni, mint amivel a Bush adminisztrációnak kellett szembenéznie. Bár az egyezmény szerint az egész arab és muzulmán világ elismerné Izrael létezéshez való jogát, komoly kérdést jelent, hogyan lehetne a nem állam szintű szereplőket is a kiegyezés felé rántani, különösképpen az olyanokat, mint a Hesbollah vagy a Hámász. Izraeli oldalról az jelenthet problémát, hogy a jobboldali Likud kormánynak, ahogy évtizedekkel ezelőtt sem, úgy most sincs szándékában, hogy komolyan vegye az arabok átfogó békeajánlatát.
A Biztonsági Tanács egyeztetése külügyminiszteri szinten vette kezdetét, annak a látogatássorozatnak az első fázisaként, melynek keretei között, a közel-keleti vezetők május végéig külön-külön keresik fel a Fehér Házat egyeztetés céljából. Az elmúlt héten az izraeli elnök, Benjamin Netanyahu Sharm el-Sheikh-ben tárgyalt egyiptomi partnerével, ez volt az első külföldi útja az április 1-ei hivatalba lépése óta, a jövő héten ő is Washingtonba utazik.

Mindeközben Abdullah király Damaszkuszba repült, ahol a szír miniszterelnökkel, Bashar al-Assad-dal egy a szaúdiak által felvetett kezdeményezés lehetőségéről tárgyalt, melynek értelmében Izraelnek teljes értékű diplomáciai kapcsolatokat ajánlanának fel az arab államok, ha az hajlandó kivonulni a vitatott területekről és rendezi a palesztin menekültek kérdését. Az úgynevezett 1991-es Madridi egyezmény óta nem történt ehhez fogható arab közeledés, melyet Abdullah király most a háborús figyelmeztetéssel kívánt ellenpontozni.

Ultimátum?

Minden jel arra vall, hogy az Obama adminisztráció veszélyes makacssággal kötelezte el magát a közel-keleti béke mellett, az ő szigorú optimizmusukkal talán csak az arabok lelkesedése vetekedhet: „Washington felé emeltük a tekintetünket” – mondta Abdullah, ugyanakkor hozzáteszi, hogy csalódás esetén nem csak az arabok Washingtonnal ápolt javuló kapcsolata, de a béke reménye is látványosan dőlne dugába: „Ha nincsenek tiszta jelzések és egyenes állásfoglalások mindannyiunk irányába, az a szerencsétlen hangulat szabadulhat el, mely szerint a mostani is csak egy a sok eddigi amerikai kormányzatok közül, mely magunkra fog bennünket hagyni”.

Abdullah arról is beszélt, hogy ha Izrael mégis elutasítaná a „két állam” megoldást, az arab világ csalódása elsősorban Obama személyét terhelné azután, hogy a fekete elnök népszerűsége hihetetlen méreteket öltött az iszlám világban mindenhol. A nemzetközi nyomás áttételes tehát, Obama a saját érdekében fog arra kényszerülni, hogy semmi esetre sem hagyja Netanyahut konkrét ígéret nélkül hazatérni a jövő héten. Abdullah számára tiszta, hogy az izraeli politikára egyedül Amerika felől lehet ráhatni, ha az Obama önérzetes imázsán ejtett folt nem is lenne elég, a nyílt háborús „fenyegetés” kellő határozottságot fog adni az Izraellel való egyezkedéshez.
Forrás: HírExtra / Times ONLINE / Al Jazeera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 14. 16:18
Arab tolvajok kuss!!!!Utalom a zsidokat,de az atombobajukat nem!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását