2024. május 5. - Györgyi

Hatékonyak a munkaügyi ellenőrzések

Mintegy 40 százalékkal kevesebb munkavállalót érintő szabálytalanságot tárt fel az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a társhatóságokkal közösen végzett áprilisi ellenőrzése során, mint egy éve, ami a hatékonyan szervezett és rendszeres ellenőrzéseknek is köszönhető - olvasható az OMMF keddi közleményében.
2009. május 12. kedd 12:17 - HírExtra
Az OMMF az ellenőrzésben leggyakrabban a rendőrséggel, a Vám- és Pénzügyőrséggel, az adóhatósággal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal működött együtt.

A munkaügyi ellenőrzések alkalmával 2.954 munkáltatót vizsgáltak a felügyelők, elsősorban az építőipar, a kereskedelem illetve a vendéglátás területén. A munkáltatók 72 százalékánál tártak fel szabálytalanságokat, melyekben a munkavállalók 56 százaléka volt érintett. Az ellenőrzött munkavállalók közül 3.801 főt foglalkoztattak feketén.

A fekete foglalkoztatást legtöbb esetben az alkalmi munkavállalói könyvvel való visszaéléssel leplezték, színlelt szerződések ritkán fordultak elő. A közlemény szerint gyakori tapasztalat volt, hogy a munkáltatók ismerték ugyan a jogszabályokat, de figyelmetlenségük, hanyagságuk miatt mégis jogsértést követtek el. A legtöbb jogsértés a munkaidő-nyilvántartás hiányából, kettős vezetéséből, illetve a munkaidő, pihenőidő, rendkívüli munkavégzés szabályainak megsértéséből fakadt.

A munkavédelmi felügyelők az ellenőrzött munkáltatók 93 százalékánál fedeztek fel szabálytalanságokat, az érintett munkavállalók 29 százalékát illetően.

A súlyos veszélyeztetéseket legnagyobb számban továbbra is az építőiparban tapasztalták a felügyelők, ahol jellemzően és ismétlődően visszatérő hiányosság például a magasban történő munkavégzéshez előírt védelem hiánya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását