2024. április 30. - Katalin, Kitti

Garanciát szeretne a Fidesz

A Fidesz jogszabályi garanciát tart szükségesnek arra, hogy a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megvalósítására alakuló orosz-magyar társaságban a Gazprom ne juthasson irányító befolyáshoz - mondta Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvez
2008. február 29. péntek 12:29 - Hírextra

A csütörtökön Moszkvában megkötött szerződésben nincs garancia, hogy a Gazprom 50 százalékos tulajdoni hányada nem jelent majd irányító befolyást - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a politikus.
A Fidesz ezért azt kezdeményezi, hogy jogszabály garantálja: a társaságban a magyar állam tulajdoni hányada nem csökkenhet 50 százalék alá az Országgyűlés hozzájárulása nélkül - mondta Németh Zsolt, aki kérdésre válaszolva hozzátette, hogy minél előbb szeretnék benyújtani javaslatukat, amelyen a Fidesz szakértői még dolgoznak.

A Fidesz külügyi kabinetvezetője kiemelte: a Fidesz továbbra is "puccsnak" tartja a szerződés megkötésének körülményeit, "azt az eljárást, aminek Gyurcsány Ferenc kitette a magyar parlamentet és a magyar polgárokat".

Szerinte a miniszterelnöknek nem volt joga arra, hogy négy nap alatt, az Országgyűlés megkerülésével megkösse ezt a szerződést, amely Magyarországot tartósan kiszolgáltatja az orosz gázellátásnak.

Hangsúlyozta: mindez beláthatatlan következményekkel jár gazdasági, külpolitikai és biztonságpolitikai szempontból egyaránt, mert a mai 80 százalékról, 90 százalék fölé nőhet Magyarország egyoldalú energiafüggősége Oroszországtól, továbbá a Déli Áramlat szétzilálhatja a Nabucco-projektben részt vevő csoport belső kohézióját, és késleltetheti az európai gázvezeték megvalósulását.

Németh Zsolt beszámolt arról, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtökön este egyeztetett Traian Basescu román államfővel, akivel egyetértettek abban, hogy a Nabucco megvalósulásának kiemelkedő a szerepe Románia és Magyarország energiabiztonsága szempontjából.

Mint mondta, a Fidesz fontosnak tartja és támogatja a Nabucco mellett kiálló ötpárti nyilatkozatot, mert fontos kimondani, hogy a Nabucconak elsőbbséget kell élveznie a magyar energiastratégiában, a Déli Áramlattal szemben is.

Németh Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a Nabuccóval szembeni orosz hangvételt, szerinte Putyin elnök burkolt fenyegetést fogalmazott meg a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatban.

A fideszes szakpolitikus hozzátette: Gyurcsány Ferenc pedig elérte a "cinizmus felső fokát", azzal, hogy gratulált Putyinnak, amiért sikerült a Déli Áramlattal megelőzni a Nabuccót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását