2024. április 30. - Katalin, Kitti

A MÁV ellenőrizetlenül szórja a pénzt?

Amellett, hogy a kormány 40 milliárd forintot kíván elvonni a MÁV-tól, a kiszervezett cégeken keresztül százmilliók folynak el ellenőrizetlenül - mondta Molnár Béla, a KDNP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. május 12. kedd 20:05 - HírExtra
"Az állami vasúttársaság évről évre megkapja a működéséhez szükséges pénzt, ám hogy a sok száz millió forint mire megy el, eddig senki sem érezte feladatának megválaszolni" - hangsúlyozta a képviselő.

A közbeszerzési pályázatra kiszervezett feladatokat, vagyis a vasúti felső vezetékek karbantartását, üzemeltetését a MÁV is el tudná végezni, hiszen a szükséges munkaerőt, gépeket, épületeket most is a cég biztosítja. A kiszervezés okául felhozott
költségcsökkenést viszont eddig senki sem mutatta ki - tette hozzá Molnár Béla.

A képviselő figyelmeztetett: a kiszervezett feladatokat körülbelül négy éve végző két cég szerződése tavaly decemberben lejárt és a csak nemrég kiírt közbeszerzési pályázat olyan feltételeket támaszt a pályázókkal szemben, amelyeket kizárólag az eddigi partnerek tudnak teljesíteni.

Molnár Béla elmondta, a feltételek közé tartozik, hogy a vállalatnak az elmúlt három évben a közbeszerzés tárgyából kétszer évi 150, az egyik évben pedig 500 millió forintos forgalommal kell rendelkeznie, ezáltal szerinte csak a MÁV-val korábban már szerződő cégek indulhatnak eséllyel. A másik feltétel, hogy csak 25 kilowattos felsővezetékes referenciamunkát fogadnak el, pedig az Európa más országaiban általános 15 kilowattos vezeték karbantartása szakmailag ugyanaz a feladat - tette hozzá.

Az így monopolhelyzetbe hozott cégek tehát olyan árréssel dolgoznak és annyi nyereséggel, "amennyit nem szégyellnek" - hangoztatta a képviselő.Úgy vélte, a 40 milliárd forintos, a MÁV-START Zrt.-t érintő elvonás miatt a személyszállítás sztrájk nélkül is le fog állni, hiszen képtelenség lesz tartani a jelenlegi vonatszámot.

Tiltakoznak az ellen, hogy a közlekedési miniszter és a MÁV vezetése megegyezik egy ilyen elvonásban és hogy közben a közbeszerzések során milliárdok folynak el szükségtelenül az állami támogatásból - mondta a kereszténydemokrata képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását