2024. május 17. - Paszkál

Pécs árnyéka vetülhet Orbán jövőjére

Orbán Viktor a remény városának nevezte Pécset, miután kiderült, Páva Zsolt a Fidesz jelöltje elsöprő arányban nyerte meg az időközi polgármester-választást. Ám a remény városának árnyékos oldalai is vannak.
2009. május 11. hétfő 12:46 - HírExtra
Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje 36 570 (65,8 százalék), míg az MSZP által indított Szili Katalin 18 981 voksot (34,1 százalék) kapott. Ezek a tények. Orbán Viktor, mint fő szlogengyáros ezek után dobta be a „remény városa” kifejezést. Majd elkezdte magyarázni a győzelmet.

Ennek egyik lényeges eleme, hogy a pártelnök a tőle jól megszokott módon újra történelmi távlatokba helyezte a vasárnapi eseményt: „Ahogyan a Kádár-korszaknak is több lépésben sikerült véget vetni, ugyanúgy a mostani korszak is – amelyet Gyurcsány-Bajnai-korszaknak lehet nevezni – nem egy, hanem több lépésben ér majd véget. Ezen lépések között a történészek nagy valószínűséggel azt írják majd, hogy kiemelkedő hely illeti meg a mai napot, Pécs városát és a pécsi embereket.”

Ez rendkívül veszélyes út. Orbán Viktor szereti felnagyítani az apró győzelmeket is, ezzel pedig rendkívül magasra állítani a lécet a következő célokhoz. Hogy a pécsi eredménnyel is így tesz, azt jelenti, nem tanult semmit az elmúlt évekből. A túlzott magabiztosság mindig nagy bukással fenyeget.

Makacs tények

Orbán Viktor a pécsi szavazásról
„Olyan körülmények közepette, amikor a hatalmon lévők le akarnak beszélni a saját jövőnk meghatározásában való részvétel jogáról, különösen fontos, hogy van az országban egy város, amelyik azt üzente: Pécs városa az övé, illetve Magyarország a miénk, és addig lesz a miénk, amíg nem mondunk le róla. A pécsiek nem mondtak le Pécsről, részt akarnak venni jövőjének meghatározásában, ők akarják eldönteni, milyen irányban haladjon. Ez egy reménykeltő üzenet”.
Tény, hogy a Fidesz nagyot nyert. Tény, hogy 2006-ban az őszödi beszéd után, egy szocialista részről egészen kényes helyzetben, egy helyi politikussal az MSZP egyedül meg tudta verni Páva Zsoltot, addig most Szili Katalinnal, egy országos nagyágyúval sem sikerült. Az MSZP legnépszerűbb politikusa az MDF és SZDSZ támogatásával is csupán feleannyi szavazatot kapott, mint Páva. Az is tény, hogy az utóbbi időközi választások mindegyikén közel ilyen arányban tudott nyerni a Fidesz – még Csepelen is, a szocialisták egyik fellegvárában.

Ezek a tények azonban inkább óvatosságra kellene hogy intsék a Fideszt és annak elnökét. Nem szabad ezekből elhamarkodott következtetéseket levonni. Hiszen a Fidesz nem titkolt célja az országgyűlési választásokon olyan nagyarányban nyerni, hogy az új Parlamentben kétharmados többséget szerezhessenek – ezzel pedig olyan reformokba kezdeni, amihez kétharmados törvények meghozására van szükség.

Ha a Fidesz vezérkarának most nagyon a fejébe száll a dicsőség, akkor ez a cél nem lesz teljesíthető. Ha könnyelmű kampányba kezd, ha pöffeszkedve hátradől, és úgy várja a választásokat, nagyon csúnyán pórul járhat. Talán ennek a felismerésnek az első jele, hogy Orbán a mámor közepette is arra hívta fel a figyelmet, nemcsak a vereség, de a győzelem elviseléséhez is alázat kell.

Nehéz helyzetben Páva


Mindenesetre nem lesz könnyű dolga Páva Zsoltnak. A pécsi közgyűlésben többségben vannak a szocialisták, és az alpolgármesterek is mind MSZP-sek. Ha az elkövetkezendő másfél évben sikeresen akar teljesíteni, akkor folyamatos kompromisszumokra lesz szüksége, különféle gesztusokra a szocialisták felé, hogy ne lehetetlenítsék el a munkáját.

Igaz, hogy a város szavazóinak kétharmada mögötte áll, ami nagy nyomás lehet a szocialistákon, ám végső soron ők nyomják a szavazatoknál a gombot. És mivel Pécsen rendkívül gyanúsan tűntek el az Európa Kulturális Főváros (EKF) projektjére szánt pénzek, így Pávának nagy óvatosságra lesz szüksége, ha valóban meg akarja vizsgálni, hova és miként folytak el forint százmilliók, hiszen azok, akiknek vaj van a fején, könnyen betehetnek neki.

Az árnyékos oldal


A Fidesz könnyen megtapasztalhatja a "remény városának" az árnyékos oldalát is. Ha látványosan nem sikerül az EKF-projektet megszervezni, akkor a pécsiek el fognak fordulni a párttól és az új polgármestertől. Ha Páva nem tud eredményeket felmutatni, akkor a most kinyilvánított hatalmas bizalom nemcsak elillan, de ellene is fordul. Ez pedig érzékeny vérveszteséget jelentene a Fidesznek a parlamenti választáson is.

Messzemenő következtetést tehát nem szabad levonni, csupán azt kell látni, az MSZP elmúlt hét éves országos politikája a társadalom nagy részén kiverte a biztosítékot. Ezért lényeges kérdés a szocialistáknak, hogy a Bajnai-kormány mit fog produkálni a számára kirendelt idő alatt, mennyire tud szakértőként válságot kezelni? Ha jól oldja meg a feladatát, az MSZP akár nagy párt is maradhat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

shalom
2009. május 11. 16:54
Pécset úgy emlegetik mint egy büntetőszázadot. Már rég le kellett volna válni Budapestről. Előttünk a Koszovói példa! Baranya kincseket ér, és kincseket rejt. Miért legyen mindenünk a Pestieké?
Bogi
2009. május 11. 13:47
Steve22 !
Közvetlenül melléd és az országot tönkretevő komcsi barátaid mellé
ki kicsoda
2009. május 11. 13:41
"Az MSZP legnépszerűbb politikusa az MDF és SZDSZ támogatásával is csupán harmadannyi szavazatot kapott, mint Páva."
36 570:18 981=1,93 ami majdnem 3, azaz "harmad annyi".
Hát nem mostanában érettségiztél, arany!
Aztán kifelejtetted az eredmény értékeléséből, a listával autózó szavazó gyűjtőket, akik személyesen számoltak be Kubatovéknak, filmmel alátámasztva.
Ami szintén nem mellékes, nem üresfejűekről beszélsz csak, ezen az oldalon vannak olyanok, akik az áruló, kiéneklő politikusokat, akik eddig ostobán a fidesz malmára hajtották a vizet, elismerést várva érte, minden oldalról megvetést nyertek, választás helyett.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását