2024. április 29. - Péter

Fodor romaintegrációs lépéseket kér

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) azt javasolja a kormánynak, hogy a következő egy évben tegyen lépéseket a romák társadalmi integrációja érdekében - olvasható Fodor Gábor pártelnök levelében, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnöknek címeztek és hétfőn az MTI-hez is eljuttattak.
2009. május 11. hétfő 12:44 - HírExtra
A levélben foglalt javaslatok szerint az Európai Uniós és a hazai fejlesztési források egy részét át kellene csoportosítani, hogy azok hatékonyan és nyomon követhetően segítsék a roma népesség foglalkoztatásának növelését.

A liberális párt szerint szükséges volna továbbá, hogy az oktatási kormányzat építse be az esélyegyenlőség, az alapvető emberi jogok, illetve a roma népismeret és kultúra kötelező oktatását a középiskolai tananyagba.

Ezzel párhuzamosan azt szeretnék, hogy folytassák és erősítsék meg az iskolai szegregáció felszámolásához kapcsolódó programokat és a tehetséges hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjprogramját.

A harmadik javaslat értelmében nagyobb hatékonysággal kellene folytatni a romatelepek felszámolását és azt kérik, hogy dolgozzanak ki hosszú távon is fenntartható szociális bérlakás programot.

Az SZDSZ elnökének véleménye szerint Magyarországon nő az intolerancia, a gyűlölködés és a kirekesztés, és ezeknek a jelenségeknek a legfőbb célpontjai a romák.

"Tudjuk, hogy ez egy olyan kérdés, mely csak több évtized alatt oldható meg, de azt is tudjuk, hogy egy percig sem késlekedhetünk tovább, mert mára a társadalmi békét veszélyeztető problémáról van szó" - olvasható a Bajnai Gordonnak címzett levélben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gromek úr
2009. május 11. 13:03
Humanitárius katasztrófa fenyeget Szerbiában
Több tízezer cigány a magyar határná!!
A toloncegyezmény életbe lépése óta több tízezer ember érkezett vissza az EU országaiból Szerbiába, azok, akik illegálisan tartózkodtak az uniós tagállamokban. A visszatérők nagy része nem tud integrálódni a szerb társadalomba, s a kormány sem segíti őket. Ez pedig rövid távon a szociális és az etnikai feszültségek kiéleződéséhez vezethet.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását