2024. június 2. - Kármen, Anita

Mi lesz veled, közigazgatás?

A közigazgatási hivatalok ügyében kialakult alkotmányellenes helyzet miatt interpellálta az igazságügyi államtitkárt az SZDSZ-es Bőhm András hétfőn az Országgyűlésben.
2009. május 11. hétfő 17:56 - HírExtra
A szabad demokrata politikus felidézte, az Alkotmánybíróság 2008 nyarán megsemmisítette a közigazgatási hivatalokról szóló korábbi kormányrendeletet, amely megyei és fővárosi hivatalok helyett regionális hivatalokat hozott létre.

Mint mondta, a kormány ezután lényeges változtatások nélkül elfogadott egy újabb kormányrendeletet, amelyet az Alkotmánybíróság ismét megsemmisített 2008 decemberében.

Bőhm András szerint az Ab azt is megállapította, hogy az önkormányzati törvény jelenleg nem szabályozza a törvényességi ellenőrzést gyakorló közigazgatási hivatalok jogállását, így mulasztásos alkotmánysértésben van az Országgyűlés.

Az SZDSZ-es politikus a kormányt hibáztatta, amiért alkotmányellenes jogi útra tévedt, és azt kérdezte, hogy vajon látnak-e más megoldást a jelenlegi helyzetben, mint az eredeti intézményi környezet visszaállítását.

Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár válaszában azt mondta, hogy az önkormányzati törvény módosítására irányuló kezdeményezéseket a kormány minden erőfeszítése ellenére elutasította az Országgyűlés, ezért kényszerültek kormányrendeletben szabályozni a kérdést.

Mint mondta, a kormány most új javaslat elkészítésén dolgozik, amelynek során figyelembe veszik az önkormányzati szövetségek álláspontját, és tárgyalásra hívják a parlamenti frakciókat is.

Az SZDSZ-es politikus nem fogadta el a választ, mert szerinte a széles körű egyeztetéseket akkor kellett volna lefolytatni, amikor az első alkotmányellenes lépésre sor került.

Az Országgyűlés többsége viszont 182 igen, 176 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta az államtitkári választ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását