2024. május 16. - Mózes, Botond

Semmit nem okozott a sztrájk

Nem okozott fennakadást az érettségi vizsgákban a pénteki LIGA-sztrájk, a német írásbelik mindenütt zavartalanul lezajlottak. Az MTI körképe szerint pedagógusok és egészségügyi dolgozók csak néhány megyében sztrájkoltak, több helyen kék szalag kitűzésével fejezték ki szolidaritásukat.
2009. május 8. péntek 15:30 - HírExtra
Baranyában három oktatási intézmény csatlakozott a sztrájkhoz - tájékoztatta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője az MTI-t.

Mint még délelőtt elmondta, Pécsett a Pollack Mihály építőipari szakközépiskolában 8 és 14 óra között 22 dolgozó vesz részt a sztrájkban, a Mezőszél utcai Általános Iskolában pedig 8 óra és 8.45 között nem vették fel a munkát a tanárok. Berkesden a helyi általános iskola és óvoda dolgozóinak ötven százaléka sztrájkolt reggeltől 13 óráig.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az iskolák közül mindössze egyben szünetelt a tanítás, az egészségügyi intézmények közül pedig egy sem csatlakozott a sztrájkhoz. A PDSZ helyi vezetőségének egyik tagja elmondta: a megye középiskolái az érettségi vizsgák miatt nem csatlakoztak a LIGA felhívásához. Nagy Gyula tudomása szerint az általános iskolák közül csak a szolnoki Fiumei úti intézmény tartja zárva a kapuit. Néhány más intézményben a tanárok kék szalagot tűztek a ruhájukra, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a munkabeszüntetéssel.

Komárom-Esztergom megyében az oktatási és az egészségügyi intézmények közül egy gimnáziumban és egy kórházban sztrájkoltak pénteken, mindkét létesítmény Esztergomban van. A Szent István Gimnáziumban Kurnász László igazgató rendkívüli tanítási szünetet rendelt el, mert a tantestület nagy része élt a sztrájkhoz való jogával.
Szabolcsban egyéni pedagógus-munkabeszüntetéseket jeleztek napközben több iskolában.

Vas megyében egyetlen iskolából sem érkezett olyan bejelentés a fenntartó önkormányzatokhoz, hogy sztrájkolnának a pedagógusok - mondta a megyei önkormányzat oktatási osztályának illetékese az MTI-nek. Ugyanerről számolt be Heckenast Gusztáv, a szombathelyi önkormányzat oktatási osztályának vezetője is.

Nem sztrájkoltak a Fejér megyei önkormányzati fenntartású oktatási intézményekben sem - tudta meg az MTI Csathó Barnától, a megyei önkormányzat sajtóreferensétől.

Bács-Kiskun megyében az oktatási és az egészségügyi intézményekben dolgozó munkavállalók nem vettek részt a sztrájkban. Pongrácz Tibor, a PDSZ megyei ügyvivője azt mondta: az idő rövid volt ahhoz, hogy a törvényben előírt határidők betartásával lehessen megszervezni a sztrájkot, de néhány intézményben a szolidaritást kifejező kék szalagot kitűzve dolgoznak a munkavállalók.

A PDSZ korábbi közlése szerint Tolnában nincs olyan iskola, ahol csatlakoztak volna a sztrájkhoz.Az MTI által megkeresett fővárosi egyetemeken nem készültek külön intézkedéssel a sztrájk miatt.

D. Szekeres Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem sajtófőnöke azt mondta, a péntek az utolsó szorgalmi nap az intézményben, utána kezdődik a vizsgaidőszak. Péntekenként főként levelező tagozatos és távoktatásos képzés folyik, s mivel az előadásokon a részvétel nem kötelező, külön intézkedésre nincs szükség.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem sajtóirodája azt közölte, hogy az oktatás a tanulmányi és vizsgaszabályzatban meghatározottak szerint folyik pénteken, a munkabeszüntetésekkel kapcsolatos vis maior helyzeteket az említett szabályzatban és annak kari kiegészítéseiben megadott méltányossági kereteken belül kezelik.

Az MTI által megkérdezett hét fővárosi kórházban mindenütt felvették a munkát a dolgozók. Az intézményvezetők tájékoztatása szerint egyaránt a szokásos rend szerint zajlott az egészségügyi ellátás a Péterfy Sándor utcai Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, az Állami Egészségügyi Központ, az Uzsoki utcai Kórház, a Flór Ferenc Kórház, a Semmelweis Egyetem és a Szent Imre Kórház osztályain.

Sem a kórházi dolgozók, sem a pedagógusok nem sztrájkolnak Dunaújvárosban - tudta meg az MTI szakszervezeti vezetőktől péntek reggel. Rádonyiné Ősi Márta, a Szent Pantaleon Kórház szakszervezeti elnöke elmondta, hogy intézményük dolgozói nem csatlakoznak a LIGA kezdeményezéséhez.

Zalában, a megyei kórházban öt orvos jelezte, hogy 13 órától 15 óráig csatlakozik a sztrájkhoz.A Bács-Kiskun Megyei Kórház minden osztályán teljes kapacitással folyik a gyógyítás - mondta az MTI-nek Horváth Attiláné, a kórház sajtófőnöke.

Zavartalan ellátás Jász-Nagykun-Szolnok megyében is - derült ki az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete helyi elnökének szavaiból. Gerginé Sturm Zsuzsanna közölte: ma már alig van olyan kórház, amelyben több orvos és ápoló dolgozna a sürgős esetek ellátásához nélkülözhetetlen létszámnál.

Losoncz Józsefné, a Tolna megyei Balassa János kórház EDDSZ-titkára péntek reggel az MTI-nek megerősítette a korábban elmondottakat, miszerint kék szalaggal vállalnak szolidaritást, de nem csatlakoznak a sztrájkhoz. Kerekes László, a dombóvári kórház igazgatója arról számolt be, hogy a szakszervezetek nem jeleztek neki sztrájkrészvételt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását