2024. május 18. - Erik, Alexandra

Első lépés az Unió felé

Az izlandi kormányzat bejelentette az első konkrét lépést az ország EU-csatlakozása érdekében: Jóhanna Sigurdardóttir kormányfő szerdán közölte, hogy törvénytervezetet nyújt be a parlamentnek, kérve a felhatalmazást a tagsági tárgyalások megkezdéséhez.
2009. május 7. csütörtök 08:45 - HírExtra
A kormányfő nem közölt időpontot a törvénytervezet beterjesztésére, de egy név nélkül nyilatkozó politikus szerint ez már a jövő héten megtörténhet. Izland EU-csatlakozása egészen a közelmúltig szinte elképzelhetetlen volt. A gazdasági világválság azonban súlyos károkat okozott az ország gazdaságában, és így ma már Izland 320 ezres lakosságának jelentős része támogatja az EU-belépést, illetve az euró bevezetését.

Az állami tévé által szerdán nyilvánosságra hozott Gallup-felmérés szerint a megkérdezettek 61,2 százaléka helyesli a csatlakozási tárgyalásokat, s csak 29,6 százalék van ellentétes véleményen.

A korábbi, a válság által elsodort izlandi kormány vezető ereje, a konzervatív Függetlenségi Párt ellenezte Izland esetleges EU-tagságát, attól tartva, hogy a belépés kárt okozna az ország jelentős halászati szektorának.

Az áprilisi, előre hozott választásokon azonban a baloldal (a Szociáldemokrata Szövetség és a Baloldal-Zöld Párt) szerzett többséget, s e két erőből a kormányfő szociáldemokrata pártja egyértelműen támogatja a csatlakozási tárgyalásokat. Bár a zöldek jóval óvatosabbak e kérdésben, megfigyelők szerint a szociáldemokraták képesek lesznek elég támogató szavazatot szerezni a törvény elfogadásához. Ugyanakkor az egyezkedések miatt lehetséges, hogy a szavazásra csak hetek múlva kerülhet sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását