2024. május 17. - Paszkál

Nem mindenki sztrájkolna

Nem csatlakozik a LIGA által kezdeményezett május 8-i sztrájkhoz a több mint 10 ezer tagot számláló Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) - közölte Gál Rezső, a szövetség elnöke szerdán.
2009. május 6. szerda 11:32 - HírExtra
A szakszervezeti vezető szerint a munkavállalók megfélemlítettek, nem mernek sztrájkolni. Megdöbbentőnek nevezte, hogy három konföderáció nyíltan szembefordul a sztrájkfelhívással; szerinte ez azt jelenti, hogy támogatják a Bajnai-kormány megszorító csomagját.

"Ebbe beletartozik a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a saját konföderációnk is, ami felháborító, és az EDDSZ ezt elutasítja" - közölte Cser Ágnes.
"Jó lenne, ha a konföderációk tükörbe és tagjaik szemébe néznének" - mondta, és feltette a kérdést, hogy a munkavállalóknak szükségük van-e olyan szakszervezetekre, amelyek a "megnyomorításukat" támogatják. Azzal ugyanis, hogy a SZEF nem csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, támogatja a 13. havi nyugdíj és fizetés elvételét és a családok megnyomorítását - hangsúlyozta.

Cser Ágnes véleménye szerint a SZEF "hallgatásának" az lehet az oka, hogy a konföderáció vezetője és az önkormányzati miniszter testvérek.

"Nem kötelező szakszervezeti vezetőnek lenni, Varga László nyugodtan lemondhat SZEF-elnökségéről, ha úgy érzi, nem mehet szembe testvérével" - mondta az EDDSZ elnöke.

Nem csatlakozik a sztrájkfelhíváshoz a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és az Autonóm Szakszervezeti Szövetség sem. A Munkástanácsok képviselői még nem nyilatkoztak.

Varga László SZEF-elnök az MTI-nek hangsúlyozta: a SZEF ügyvezető testülete kedden egyhangúlag úgy döntött, hogy a további tárgyalásokat tartja helyesnek a sztrájk helyett. Hozzátette: konföderációként nem ösztönzik munkabeszüntetésre a munkavállalókat, tagszervezeteik viselkedését azonban saját testületeik döntése határozza meg.

A SZEF-nek a honlapján szereplő adatok szerint több mint 250 ezer nyilvántartott tagja van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását