2024. május 14. - Bonifác

900 000 betöltetlen állás Európában

Pályaválasztás Európában címmel pedagógusok, pályaválasztási tanácsadók részére szakmai napot tartott az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. Nemzeti Europass Központja valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal EURES hálózata.
2009. május 4. hétfő 12:02 - HírExtra
Az Európai Bizottság célja a jelenleg két százalékon álló európai mobilitási mutató növelése. Az érdeklődésnek megfelelő munka valamint az eddig gyűjtött szakmai tapasztalatok megismertetésében segítenek az Eures (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) tanácsadók, valamint a Nemzeti Europass Központ dokumentumai.

Az információs napot György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének képviseletvezetője nyitotta meg. A szakember két európai célra hívta fel a figyelmet: az egyik a képzettség, a tudás, ami garantálja a minőséget; a másik az európai piac azon képessége, mely garantálhatja az európai munkavállaló egzisztenciális, emberi és szociális biztonságát.

A megnyitóban a jelenlévő tanárokat, köztisztviselőket arra kérte, ösztönözzék a fiatalokat a minőségfejlesztő, világképtágító, kulturális tapasztalatot bővítő külföldi tanulásra, munkavállalásra, amelynek jogi, szabályozási oldala egyre több lehetőséget biztosít. Elmondta ugyanakkor, hogy mennyire fontos, hogy az intézmények és a munkaerő-piaci szereplők egyaránt tisztában legyenek a munkavállalók valódi tudásával, kompetenciáival, így ugyanis összehasonlíthatóvá válnak a pályázók ismérvei.

A foglalkoztatási helyzet kiegyenlítésére törekszenek

Kalmár András Eures menedzser, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal munkatársa arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a külföldi országot megcélzó munkavállalás esetében az elhelyezkedés mellett a munkavállalónak számolni kell a lakhatás, a gyermekek iskoláztatása, esetleg bankszámla nyitásának kérdésével is. A 15 éves Eures hazánkban 2004 óta működik, országos tanácsadói hálózatának tagjai igyekeznek a 850-900 ezer betöltetlen uniós álláshelyből adódó munkaerő-piaci egyenlőtlenségeket rendezni.

A tájékoztatást szolgálja továbbá az Eures éppen megújulás alatt álló honlapja (www.eures.europa.eu), ahol a munkavállalók a jövőben egymással oszthatják meg tapasztalataikat valamint virtuális állásbörzét tartanak, aki pedig a személyes kapcsolatok kialakításának híve, az a szervezet nemzetközi állásbörzéjén böngészhet a lehetőségek közül.

Segítség az Europass

A szaktudás dokumentálásában az Europass keretrendszer összesen öt dokumentuma adhat támogatást, amelyek ma 26 nyelven érhetőek el. Ezek közül az önéletrajzot és a nyelvi útlevelet a hallgató, a munkavállaló maga tölti ki, melyeket a célország nyelvén célszerű elkészíteni. Az önéletrajz varázslóban kompetencia-szótár segít a tapasztalatok bemutatásában, egyrészt a képességek megfelelő megnevezésének megtalálásában, másrészt azok lefordításában.

További 3 dokumentumot: az oklevélmellékletet, a bizonyítvány-kiegészítőt, valamint a mobilitási igazolványt az oktatási intézmények bocsátják ki a szakképesítések, diplomák vagy a külföldön eltöltött szakmai gyakorlatok uniós formában történő bemutatásához.
Forrás: educatio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását