2024. május 2. - Zsigmond

Díjnyertes film a vadonban

Az ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen vetítik le ifj. Kollányi Ágostonnak a bükkábrányi ősciprusokról készített filmjét, amely az idei Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb tudományos-ismeretterjesztő film díját.
2009. május 2. szombat 16:15 - HírExtra
A Korhadó múlt, porhadó jövő? - bükkábrányi ősciprusok című alkotást a megmentett öt ősciprus bemutatóhelyén május 7-én vetítik a szakembereknek és a sajtó munkatársainak. A Magyar Televízió május 10-én tűzi műsorra ifj. Kollányi Ágoston filmjét - tájékoztatta Szarvas Imre, a földtani élőhely természetvédelmi őre az MTI-t.

A hétmillió éves mocsárciprusok 2007 nyarán, 60 méter mélységből kerültek elő a bükkábrányi lignitbányában, és az Ősvilági Pompejinek is nevezett Nógrád megyei ipolytarnóci látogatóközpontban mutatják be őket a nagyközönségnek.

A megmentésükről 2008-ban készült 25 perces film a tudományos-ismeretterjesztő kategória megosztott fődíját nyerte el a 40. Magyar Filmszemlén idén februárban.
A rendező az MTI-nek elmondta: különleges lehetőség volt, hogy a stáb folyamatosan nyomon követhette a leletmentést és a fák vizsgálatait, valamint hajdani környezetük megismerésének útját.

Az egykori erdő maradványai porladni kezdtek a nyári melegben, így konzerválásukért versenyfutás kezdődött az idővel. Ez lett a dokumentumfilm vezérfonala - tette hozzá.
Ifj. Kollányi Ágoston megjegyezte: új színt vitt a filmbe a Vasa hajó tudósainak megkeresése Stockholmban. A svéd csatahajó több, mint 300 éven át nyugodott a tenger mélyén, de mintegy fél évszázada szinte teljesen épen került felszínre. A Vasa faanyagának konzerválásánál az összefogás és a hatalmas anyagi háttér ellenére újabb gondok jelentkeznek.

A magyar filmrendezőt március 15-én Balázs Béla-díjjal tüntették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását