2024. május 17. - Paszkál

Lendvai kihirdette, amiről Orbán évek óta beszél

Lendvai Ildikó szerint meg kell hirdetni egy baloldali minimumot, amihez erejük maximumára lesz szükség, és amiért érdemes volt vállalni a válságkezelés nehéz folyamatát.
2009. május 1. péntek 14:45 - HírExtra
Az MSZP elnöke a párt majálisán pénteken öt pontot sorolt a baloldali minimum körébe: a munkahelyek védelmét, illetve a legális munka ösztönzését; a szociális kríziskezelő programot; a válság elleni védekezés terheinek arányos elosztását; a szolidáris szociális és nyugdíjrendszert; a világi-, állami oktatás rendszerinek fenntartását, akár takarékosabb működtetés árán is; végül azt: nem szabad, hogy a válság a vétlenekből bűnbakot csináljon, és meg kell akadályozni, hogy bárki féljen a származása vagy a nézete miatt.

A baloldal iránt érzett felelősség nem csökkenti, hanem növeli az ország iránti felelősséget, nem csökkenti a szakértelmet, nem írja felül a józan ész parancsát, de őrzi a baloldali minimumot, amit soha semmilyen körülmények között nem adunk fel, válság idején sem - fogalmazott, hozzátéve: a baloldali minimumhoz az erejük maximuma kell.
Lendvai Ildikó úgy jellemezte a Városligeti rendezvényen a baloldali minimumot, mint "értékeink talpalatnyi földje, ahol megvetjük a lábunkat a viharban is, és ahonnan újult erővel újraindulunk".

A pártelnök szerint a nyugdíjazásnál előnyösen meg kellene különböztetni a hosszú munkaviszonyt és a továbbdolgozást.

Hozzáfűzte: a válságban sem engedhetnek utat a tömeges és visszafordíthatatlan leszakadásnak, ezért kezdeményeznek szociális kríziskezelő programot, hogy a munkájukat vesztettek, a lakáshitelüket, rezsijüket fizetni nem tudók ne veszítsék el otthonukat és családjukat.

Közölte, kezdeményezik, hogy az állam példáját kövessék a piac szereplői is. Kifejtette: ha egy vállalkozás közpénzből támogatást kap a túléléshez, tulajdonosai ne vegyenek ki osztalékot, vezetői ne vegyenek fel prémiumot.Ha kénytelenek dolgozóik bérét korlátozni, tegyék ugyanezt, ugyanilyen arányban saját vezetői jövedelmükkel is - mondta.

Lendvai Ildikó szerint nem tűrhetik, hogy a válság a vétlenekből bűnbakot csináljon, hogy bárkinek félnie kelljen, hogy szégyellnie kelljen baloldaliságát, mert "a baloldal a demokrácia oldalán van".

Szavai szerint a baloldal dolga az is, hogy újraépítse a válság utáni világot, a szociális és szolidáris Európát és Magyarországot, ha kell változtatásokkal, fent kell tartani a közösségi intézményeket.

Úgy vélte, a baloldali minimum programja az ország és a baloldal mentőcsomagja.
Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke azt mondta, május 1-je baloldali ünnep, és ilyenkor helye van annak, hogy a közös gondokról beszéljünk.

Most arról kell beszélni, hogy évek múlva sok legyen a családi kasszában, ahhoz most átmenetileg összébb kell húzni a nadrágszíjat - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2009. május 2. 13:01
A cím felháborított. Mit hirdetett Orbán? Ugyan már!! Egyébként Katalinnak szeretnék üzenni. Szinte minden gondolata tartalmaz igazság elemet. Ámbár,vannak kételyeim is. Nyugdíjazás probléma ismert, igenis vannak ,lesznek akkik ráfizetnek.Valahol meg kellett húzni a vonalat.A felső tízezer pedig vállalhatna többet.Önként biztos nem.Miért ia hallgat a csokornyakkendő Vizi E. Szilveszter vagy az Akadémia tagjai? Miért nem mondanak le átmenetileg a busás tiszteletdíjakról? Miért hallgatnak a félmilliós támogatásban részesülőművészek, élsportolók? Miért nem kérik átmenetileg dijazásuk csökkentését? Tudjuk a választ. Mert az ember önző. A kisember gondja kevésbé érdekli a többségét a felsoroltaknak. Tisztelet a kivételnek. Ne feledjük, hogy az 1 Ft-os Bajnai, a végkielégítését szociális támogatásra felajánló Gyurcsány mintát adott. Hol vannak a követőik?
katalin
2009. május 2. 09:57
Felháborítónak tartom,hogy még mindig csak a kisemberek viszik el a hátukon a bajokat. A felső tízezernek 15%-al csökkentik a jövedelmét.Valaki utánna számolt, hogy a bérből fizetésből élőknek hány százalékkal nőtt a teljes jövedelme? Miért nem lehet kifehéríteni a gazdaságot. Millióan dolgoznak abszolút feketén, mert különben nem tudnak dolgozni és pénzt keresni. Utána néztek e valaha, hogy az oktatásban hányan étkeznek ingyenesen szociális alapon és jogos -e, vagy csak nincs papirjuk a kereseteikről. Én tőlük kérnék segítséget, hogy lehet beosztani a fizetést, tanitaniuk kellene. Szeretnék már egyszer olyan hírt hallani, hogy a vezetők nem kapnak prémiumot, akkár az oktatásban is.Nekünk a fizetésünk nem emelkedik, sőt csökken az Ő prémiumuk meg változatlanul megvan. Természetesen 1oo ezrekről beszélünk.A nyugdíjkérdésről csak annyit, hogy aki 1953 után született többszörösen diszkriminálódott, mert egyfolytában Őt büntetik,elöször nem mehetett 55 évesen, másodszor nem mehetett 57 évesen,harmadszor nem mehet 59 évesen nyugdíjba hiába van meg a szolgálati ideje. Mi mért vagyunk mások mint a többiek mi nem érünk annyit? Mire nyugdíjba mehetünk addigra nem a családunkkal, hanem a kórházzal és a temetővel tartjuk a kapcsolatot. És mi van azokkal az 54-55,56-57 éves emberekkel akik most kerülnek utcára, hol találnak maguknak munkát, hiába van jó szakmájuk megfelelő iskolájuk nem kellenek már senkinek. Erre kérnék választ valakitől, de leginkább Bajnai úrtól.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását