2024. május 17. - Paszkál

Megküzdünk a közelgő vírussal

Az új A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs napokon belül megérkezik Magyarországra, s segítségével elindulhat az úgynevezett sertésinfluenza elleni oltóanyag gyártása; az agrárkamara eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírust nem a sertés, hanem az ember terjeszti.
2009. április 29. szerda 21:00 - HírExtra
Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke szerdán a parlament egészségügyi bizottsága előtt közölte: az úgynevezett vadvírust már korábban megkérték, a törzs az Egyesült Államokból érkezik.

Amint a magyar szakemberek megkapják a vírustörzset, 8-12 héten belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag - mondta. Hozzátette: "nem elképzelhetetlen", hogy a már korábban beadott humán vírus elleni oltóanyag egyfajta keresztvédettséget biztosít az újfajta vírus ellen. Az, hogy fennáll-e a keresztvédettség, a vírustörzs Magyarországra érkezése után 1-2 héten belül derül ki.

Németh Zsolt, az Omninvest Kft. munkatársa elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet,(WHO) szerint a A/H1N1 nevű vírus valamennyi országban felbukkanhat, de mielőtt a járvány netán felütné a fejét, a vírustörzsminta felhasználásával megindulhat az ilyen esetekre kidolgozott, úgynevezett pandémiás termelési terv végrehajtása.

A pandémiás termelési terv elkészítéséhez - saját fejlesztési pénzek mellett - a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól 2006-ban pályázati úton elnyert 2 milliárd forintos keretet használta fel a társaság. E szerint az influenza elleni évi 1,6 millió ampulla oltóanyagot egy speciális technológiával, elölt vírus felhasználásával állítják elő.

A Magyar Agrárkamara eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy a sertéshús nem fertőz, ezt tudnia kell a lakosságnak, ahogyan azt is, hogy semmiféle más élelmiszerrel nem terjed az influenza vírus. A vírus cseppfertőzéssel kerül egyik emberről a másikra, vagyis a fogyasztóknak semmi okuk nincs arra, hogy lemondjanak a sertéshúsról és a húskészítményekről.

Így semmilyen kockázatot nem vállal, aki magyar sertéshúst vásárol a boltban. Egyrészt azért, mert ez az új influenza vírus Magyarországon még nem jelent meg, másrészt, ha megjelenne is, akkor sem fertőzne a húsok fogyasztásán keresztül.

Mexikóban valószínűleg már 159 ember halálát okozta a
sertésinfluenza, de a bizonyítottan belőle adódó halálesetek száma
huszonhat. Közben több európai országban is sertésinfluenza-fertőzéseket azonosítottak, így Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában is.

Az Európai Bizottság pedig úgy döntött, hogy ezentúl nem a sertésinfluenza vírusának, hanem "új influenzavírusnak" nevezi a vírust. Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy így elkerülhető a zűrzavar az állatbetegség és az emberi megbetegedés megnevezésében, illetve mérsékelhető a sertéstenyésztő ágazatnak okozott kár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását