2024. május 4. - Mónika, Flórián

A világ legbolondabb börtönében ül Tóásó

A La Repubblica című olasz lap szerint a világ legbolondabb börtönének tartják a La Paz-i San Pedro börtönt, amely - bár működő büntetés-végrehajtási intézmény - még a turisták bibliájában, a Lonely Planetben is szerepel.
2009. április 27. hétfő 11:45 - HírExtra
A San Pedróban, ahol a terrorizmussal gyanúsított Tóásó Elődöt fogva tartják, s ahol egykor a náci háborús bűnöst, Klaus Barbie-t is őrizték kiadatása előtt, 1500 elítélt él, meglehetősen sajátos körülmények között. Gyakorlatilag együtt élhetnek asszonyaikkal és gyermekeikkel. Legalább 200-ra tehető azoknak a nőknek és gyermekeknek a száma, akiknek bármikor szabad bejárásuk van a börtönbe.

A másik furcsaság, hogy a börtönt társadalmi kategóriák szerint nyolc részre osztották. A leggazdagabb elítélteknek jár a külön konyha, a fürdőszoba, a kábeltévé. A szegényebbeknek itt is osztozniuk kell a cellán rabtársaikkal, hogy ne feledjék el a külvilág gazdasági és társadalmi különbségeit - írta az olasz napilap.

A börtönt egy tanzániai születésű angol, bizonyos Thomas McFadden tette híressé. Kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el, három évet húzott le itt. Tapasztalatait azonban már büntetésének ideje alatt is gazdagon kamatoztatta: turistairodát alapított börtönlátogatásokra. Ennek köszönhetően egy kávéház és egy kis szupermarket tulajdonosa lett - az intézményen belül.

2002-ben az ausztrál Rusty Younggal együtt memoárt is megjelentetett róla. Természetesen Hollywood is lecsapott a San Pedro sztorijára: megvették a történet jogait, és már készül róla a film, amelyet jövőre mutatnak be. Az alkotás producere Brad Pitt lesz, a brazil José Padilla rendezi, McFadden szerepében pedig Don Cheadel látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását