2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bajnai: Nem tudjuk fizetni a 13. havi nyugdíjat

A nyugdíjasoktól is áldozatot kér a válságos időszak - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök az Idősügyi Tanács soron kívüli ülésének kezdetén pénteken. A kormányfő szerint a kabinet nyugdíjasoknak tett ajánlata ha fájdalmas is, de fair.
2009. április 24. péntek 16:25 - HírExtra
Bajnai Gordon a tanács tagjainak azt mondta: a 13. havi nyugdíjat nem tudja Magyarország tovább kifizetni, de a kormány azt ajánlja, hogy a gazdasági növekedés függvényében a jövőben fizessenek nyugdíjprémiumot. Hozzátetette: ha 3,5 százalékos lesz a GDP-növekedés, akkor már kapnak a nyugdíjasok extrajuttatást.

A 13. havi nyugdíj kapcsán Bajnai Gordon úgy fogalmazott: "azt kérem, fogadják el, lássák be, Magyarország az automatikusan járó 13. havi nyugdíjat erején felül levőnek tekinti, nem tudja kifizetni".

A kormányfő a nyugdíjindexálás szabályainak megváltoztatásánál is azt ajánlotta, hogy a gazdasági növekedés mértékével korrigálva számolják majd ki a reálbérek és az infláció arányának alakulását.

"Abban bízom, hogy ha fájdalmas is, de fair ajánlatnak tarják a kormány javaslatát" - fogalmazott a miniszterelnök.

A válságra való tekintettel a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót a jövő évre kell halasztani, a 2010-est azonban bizonytalan időre fel kell függeszteni - mondta el a kormányfő. Kiemelte: nemcsak a mai, hanem a jövő nyugdíjasaitól is áldozatot kell kérni; 2012-től évente fél évvel, 62 évről 65 évre nőne a nyugdíjkorhatár.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság idén várhatóan 6 százalékkal csökken, és ha nem tennék meg a válságkezelő lépéseket, akkor nem lenne, aki az ország működését hitelből finanszírozza.

Bajnai Gordon szavai szerint ahhoz, hogy Magyarország jobban jöjjön ki a rendkívüli időszakból, határozott, gyors, időnként fájdalmas, rövid távú és a tartós egyensúlyt segítő lépéseket is meg kell tennie.

"Egyrészt össze kell húzni magunkat, hogy lábunk ne lógjon ki a takaró alól, mert különben tüdőgyulladását kapunk, másrészt képesnek kell lennünk arra, hogy ezt a takarót meghosszabbítsuk, hogy többet termeljünk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Bajnai Gordon úgy vélte, hogy ha nem hajtják végre a kormány programját, akkor "kontrollálatlan" szociális-társadalmi-gazdasági válság alakulhat ki. Kijelentette: "olyan életmentő műtétét szeretnénk végrehajtani Magyarország gazdasági-finanszírozási rendszerén, ami után a beteg felgyógyul, de a műtét az elején fájdalmas, lesz lábadozási időszak is".

A kormány válságkezelő programja mindenkit érint, a "szolidaritásra" épül, Magyarország minden polgárának részt kell viselnie abból a teherből, amely a kilábaláshoz kell - tette még hozzá a kormányfő.

Az Idősügyi Tanács ülésén a miniszterelnök mellett a kormány részéről jelen volt Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, Kiss Péter, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter és Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, az Idősügyi Tanács titkára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását