2024. május 13. - Szervác, Imola

Ismét uniós pénzeket csaltak el

Büntetőeljárás indult a Szombathelyi Városi Bíróságon E. E. és társa, V.-né S. M. ellen, akiket az Európai Közösség pénzügyi megsértése bűntettel vádolnak - írta csütörtöki számában a Vas Népe.
2009. április 23. csütörtök 09:36 - HírExtra
A vádirat szerint az apátistvánfalvai általános iskola 80 százalékos európai uniós támogatást kapott az "Égig érő tanterem" Rába-Mura vidéki erdei tanösvény projekt megvalósításához, amelyet az elsőrendű vádlott, a helyi iskolaigazgató vezetett.

Az Európai Unió PHARE CBC Program Kisprojekt Alap 2001 keretében finanszírozott projekt része volt, hogy a másodrendű vádlott, az apátisvánfalvai Hotel Apát igazgatónője alapfokú gombaszakértői vizsgára felkészítő oktatást, továbbá ökoturisztikai találkozókat és tanulmányutakat szervez Szlovéniába és német nyelvterületre, amiért 1,2 millió forint díjazás illette a vállalkozót.

Az ügyészség szerint azonban nem valósultak meg maradéktalanul a vállalt feladatok, a teljesítésről azonban a vádlottak hamis okiratokat állítottak ki és ezzel 1,2 millió forint kárt okoztak a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.-nak, mint a projekt megvalósítását felügyelő szervezetnek.

A vádlottak a büntetőeljárás nyomozati szakaszában még tagadtak, de a bíróság előtt az elsőrendű vádlott elismerte és az okozott kár megtérítését vállalva egy uniós keretszabályra hivatkozva közvetítői eljárás kezdeményezését kérte.

A bíróság helyt adva a kérelemnek az elsőrendű vádlott esetében felfüggesztette az eljárást, majd saját végzésének felfüggesztéséről rendelkezett, az ügyész ugyanis fellebbezett, nem tartotta alaposnak a közvetítői eljárás lehetőségének alkalmazását.

Ezután a bíróság az ügyet a sértett jogállásáról szóló kerethatározat értelmezése végett a luxemburgi Európai Bírósághoz terjesztette fel. A bíróság álláspontja szerint ugyanis a vonatkozó kerethatározat magyar jogrendszerbe illesztése olyan szabályozást eredményezett, amely nem egyeztethető össze a kerethatározat céljával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását