2024. május 17. - Paszkál

Balázs tájékozatást kért az iraki magyar áldozat ügyében

Balázs Péter külügyminiszter személyesen kért információt az Irakban lelőtt magyar ügyében, azt követően, hogy az Egyesült Államok hivatalosan még mindig nem tájékoztatta Magyarországot az eset körülményeiről - mondta Kohári Lajos külügyi szóvivőhelyettes csütörtökön az MTI-nek.
2009. április 23. csütörtök 18:47 - HírExtra
Magyarország eddig sem Iraktól, sem az Egyesült Államoktól nem kapott hivatalos tájékoztatást a március 26-án történt esetről. Balázs Péter külügyminiszter ezért személyesen kért tájékoztatást a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjétől, Jeffrey Levine-től az ügyben. Az amerikai diplomata ígéretet tett arra, hogy minél hamarabb választ adnak a kérdésre - hangsúlyozta Kohári Lajos.

Bogdán Tibort kedden temették el egykori lakóhelyén, a Zala megyei Nagyradán. A férfi teherautó-vezetőként a TOIFOR alkalmazásában állt, március 26-án fejbe lőtték Tádzsiban, Bagdad külvárosában, az amerikai támaszponton. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

Családja csütörtökön jelentette be, hogy másfél millió dolláros - mintegy 350 millió forintos - kártérítési pert indítanak. A férfi egyik testvére, Bogdán Margit az MTI-nek arról is beszélt, hogy továbbra sem kaptak hivatalos magyarázatot Bogdán Tibor halálára, korábbi munkáltatója, a TOIFOR képviselője szerdán szintén nem tudott újabb információt közölni.

A családot Bárándy György fogja képviselni. Ő képviselte hat évvel ezelőtt a győri Varga-Balázs Péter családját a fiatalember halálának ügyében. A férfit szintén a TOIFOR alkalmazásában érte halálos lövés Irakban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását