2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kármentesítik a repteret

A Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében tavaly elnyert mintegy 818 millió forint összegű támogatásból jövő év nyár végéig befejeződik a Debreceni Nemzetközi Repülőtér környezeti kármentesítése - hangzott el a helyszínen szer
2007. november 28. szerda 17:23 - Hírextra
A kármentesítésben érdekelt felek által tartott tájékoztatón Varga László, a repülőteret fenntartó városi önkormányzat városfejlesztési főosztályvezetője emlékeztetett arra, hogy a szovjet csapatok kivonulása után 1991-ben végzett környezeti állapotfelmérés során akkori áron 1,3 milliárd forintnyi környezeti kárt állapítottak meg.

A következő esztendőben a debreceni is azok között az egykori szovjet repülőterek között volt, amelyekben sürgősségi beavatkozások történtek a környezeti károk enyhítésére. Ennek során Debrecenben 386 ezer liter kerozint távolítottak el a talajból, és több mint egymillió köbméter talajvizet tisztítottak meg. Ezt követően 1994-ben vásárolta meg az önkormányzat a repülőteret, melyen közel 100 millió forintos költséggel elvégeztette a környezetvédelmi szempontból minimális munkálatokat. Azóta viszont tavaly decemberig csak szinten tartó kármentesítés folyt a területén.

Mivel a környezetvédelmi előírások szerint 2008 szeptemberéig a reptéren fel kell számolni a környezeti szennyeződéseket, az önkormányzat két éve pályázatot nyújtott be a KIOP-programra műszaki beavatkozási terv szerint elvégzendő kármentesítésre. A sikeres pályázat eredményeként tavaly decemberben az önkormányzat támogatási szerződést kötött a projektet irányító Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a mintegy 818 millió forintnyi támogatás felhasználására.

Ehhez kapcsolódva Habi Péter, a környezetvédelmi tárca tanácsadó projektmenedzsere a tájékoztatón elmondta, a környezeti kármentesítésre 2004 és 2006 között benyújtott pályázatok forrását 75 százalékéban az unió, a többi részét a központi költségvetés biztosította.

A tavaly decemberben megkezdett munkálatokat végző Elgoscar 2000 Kft. ügyvezető igazgatója, Magyar Balázs arról számolt be, hogy a kármentesítés mértéke jelenleg 66 százalékos. A repülőtér területén öt nagyobb gócpontban kellett üzemanyagtartályokat kiemelni, megtisztítani és szétbontani. Mivel a talaj több helyen négy méter mélyes szennyeződött, és a tárolókból az üzemanyag beszivárgott a talajvízbe is, eddig 282.833 köbméter talajvizet tisztítottak meg és 5.244 liter kerozint nyertek ki a földből. Idáig 538 millió forintot használtak fel az ügynökségtől közvetlenül hozzájuk, illetve a munkálatokban részt vevő másik vállalkozáshoz, a Planum 97 Kft.-hez érkező támogatás teljes összegéből. A kármentesítéssel várhatóan jövő nyáron végeznek a debreceni repülőtéren - mondta Magyar Balázs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását