2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hallani sem akarnak Koszovó függetlenségéről

Szerbia semmiképp sem ismeri el Koszovó függetlenségét, bárhogy is ítélje meg a hágai Nemzetközi Bíróság a volt szerb tartomány önállóságának egyoldalú kikiáltását - jelentette ki Vuk Jeremic szerb külügyminiszter.
2009. április 22. szerda 14:16 - HírExtra
A Blic című belgrádi újságnak adott interjújában a politikus bizakodóan vélekedett az ENSZ intézményének várható döntéséről. Mint mondta, Belgrád azért fordult a hágai testülethez, s kérte fel állásfoglalásra, mert azt szeretné, ha a volt szerb tartomány státusáról mindenki számára elfogadható döntés születne. Vuk Jeremic azt várja, hogy a Nemzetközi Bíróság a nemzetközi joggal ellentétesnek minősíti a koszovói függetlenség egyoldalú kikiáltását.

Pristina így rákényszerül arra, hogy tárgyaljon Belgráddal Koszovó státusáról, amire jelenleg nem hajlandó.

Most először fordul elő, hogy a Nemzetközi Bíróság egy terület elszakadásának jogosságáról döntsön, és határozata a szerb külügyminiszter szerint erős hatással lesz a jövőre nézve. Mint mondta, nem tud elképzelni olyan XXI. századot, amelyben az elszakadás szabadon rá van bízva olyan etnikai közösségekre, amelyek úgy ítélik meg, hogy emberi jogaikat nem biztosítják. Ha így alakulna, nagyon instabillá válna a világ - fejtette ki.

"Éppen ezért hiszem, hogy a bíróság egy demokratikus ország szuverenitásának és területi egységének megőrzése mellett foglal majd állást. Nem vágtunk volna bele ebbe a bonyolult, globalizált folyamatba, ha nem úgy ítéltük volna meg, hogy a nemzetközi jog terén vannak a legjobb esélyeink" - utalt a hágai bírósági eljárásra Vuk Jeremic.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság szerdán azt közölte, hogy a megadott, múlt pénteki határidőig 35 ENSZ-tagállam fejtette ki nyilatkozatban álláspontját Koszovó függetlenségi nyilatkozatának jogszerűségét illetően. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének égisze alatt működő, nemzetközi jogi viták elbírálására szakosodott bírói testület tavaly október 17-én szabott hat hónapos határidőt arra, hogy a világszervezet tagállamai nyilatkozatot tehessenek a kérdésről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását