2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Felújítják a turistalátványosságot

Felújítják a Naschmarktot, az osztrák főváros egyik turistacsalogató látványosságát, legforgalmasabb és leghíresebb piacát. Az átalakítás terve elkészült, véglegesen decemberben hagyják jóvá, és a munkálatok 2010 tavaszán kezdődnek majd.
2008. november 3. hétfő 13:15 - Hírextra
A színpompás, vidám hangulatot árasztó piacon szinte mindent meg lehet kapni az egzotikus gyümölcsöktől és a friss zöldségtől kezdve a különféle borokon és háztáji termékeken át a legkülönbözőbb csecsebecsékig. A szombati bolhapiac kiváltképpen népszerű, nem kevésbé az árusító bódék társaságban található olcsó talponállók és kellemes cukrászdák.

A Naschmarkt fölött azonban eljárt az idő, és alapos átépítésre szorul. A szanálás mintegy 13 millió euróba fog kerülni, a költségeken - hosszas tárgyalások eredményeként - a főváros és a kerület osztozkodik. Az építési munkálatokat szakaszosan végzik, hogy az átalakítás ellenére a piac továbbra is működhessen, még ha részlegesen is. A teljes átadást 2015-re tervezik.

A szakemberek szerint a Linke és a Rechte Wienzeile közé "beszorított", keskeny nyelvként elterülő piac víz- és a szennyvízrendszere borzalmasan elavult már, az egészet ki kell cserélni. Hasonló a helyzet az áramszolgáltatással is, nem egyszer előfordul kimaradás, mert a vezetékek nem bírják a mai követelményeknek megfelelő terhelést. A szanálás során a vezetékrendszer kapacitását megháromszorozzák, ami lehetővé teszi majd, hogy a Naschmarkt karácsony előtt ugyanúgy csillogó-villogó adventi fényárban fürödjön, mint Bécs oly sok más közterülete. Hogy a karácsonyi kivilágítás pontosan milyen lesz, még nincs eldöntve, de az biztos, hogy az összes lámpát kicserélik, és az újak - noha megőrzik hagyományos alakjukat - kétszer annyi fényt árasztanak majd, mint az elődök. A szemétlerakót is felújítják.

Ettől függetlenül a nevezetes piac megőrzi eredeti arculatát, ugyanis műemléknek számít, és törvény védi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását